Naslovna stranicaZrenjaninZR Kultura"Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka"

“Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka”

European Top 44 Airplay chart

Svečano otvaranje izložbe “Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka” očekuje vas u ponedeljak, 22. aprila 2024. u Salonu Savremene galerije u Zrenjaninu. Ečka je jedna od najpoznatijih umetničkih kolonija datira još iz 1956. godine. Sa ponosom će biti domaćin ove izložbe koja će trajati sve do 22. maja. Autorka postavke je istoričarka umetnosti Sunčica Lambić Fenjčev, viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin.

Ako ste zaljubljenik u umetnost Jovana Bijelića, ova izložba pruža jedinstvenu priliku da se upoznate s pet njegovih remek-dela iz kolekcije Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka. Dve slike su otkupljene od privatnih kolekcionara, dok su tri nastale tokom Bijelićevog boravka u koloniji. Pored slika, posetioci će imati priliku da se detaljnije upoznaju s biografskim detaljima o Bijeliću. Moći ćete da razgledate fotografije i druge arhivske materijale iz Savremene galerije Zrenjanin koji do sada nisu bili dostupni javnosti. Takođe, reprodukcije Bijelićevih dela iz kolekcije galerije biće dostupne za javnost.

Jovan Bijelić je aktivno učestvovao u Umetničkoj koloniji Ečka tokom poslednjih godina svog života. Redovno je izlagao svoja dela na kolonijalnim izložbama. Bio je oduševljen što je kolonija postala centar okupljanja za mlade umetnike, smatrajući je pionirskim prostorom u umetničkoj sceni zemlje. Kroz svoju predanost i angažman, Bijelić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti.

Osim što je bio priznat slikar, Bijelić je bio i pedagog, scenograf i direktor slikarske radionice u Narodnom pozorištu u Beogradu. Njegovo stvaralaštvo obuhvatalo je pejzaže, portrete i mrtvu prirodu. Poseban naglasak bio je na različitim stilovima kao što su kubizam, fovizam i apstrakcija, a bio je prepoznatljiv po svojoj kolorističkoj ekspresiji. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima se ističe nagrada za životno delo u slikarstvu 1960. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
80 %
4.9kmh
100 %
Fri
15 °
Sat
22 °
Sun
24 °
Mon
25 °
Tue
24 °