5. međunarodni festival duvačkih instrumenata “Rog Banata”

Peti festival tradicionalnih instrumenata "Rog Banata" održaće se u petak, 29. septembra, u Kulturnom centru Zrenjanina.

Muzički nastupi započinju u 19:30 na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Prema festivalskom rasporedu, od 17:00 u Muzičkoj školi “Josif Marinković” biće održana edukativna radionica posvećena tradicionalnim instrumentima.

Ovaj festival ima revijalni karakter i organizuje se u tri festivala u tri grada – Vršcu, Zrenjaninu i Novom Sadu. Organizator festivala je udruženje “Banatske gajde”, koje u saradnji s Kulturnim centrom priređuje večernji (festivalski) program u Zrenjaninu. Festival podržavaju Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Učešće na festivalu potvrdili su:

Sergi Llena (Španija) je profesor trube koji se posvetio proučavanju i prezentaciji tradicionalnih duvačkih instrumenata, posebno gajdi iz Španije. Napisao je četiri knjige o tradicionalnim instrumentima i takođe izrađuje gajde.

Vital Voranau (Belorusija) je svirač i graditelj beloruskih gajdi-duhača. Organizator je prvog međunarodnog festivala gajdaša u Belorusiji. Napisao je dve knjige o gajdama i prezentuje ih širom sveta.

Andrej Veleslav Babiar (Slovačka) je etnomuzikolog, svirač na više tradicionalnih instrumenata i predavač.

Dobos Levente (Mađarska) je profesor muzike i svirač na mađarskim gajdama i drugim tradicionalnim instrumentima.

Lavinius Nikolaevic (Rumunija) je profesor na fakultetu u Temišvaru i predaje, između ostalog, tradicionalne instrumente Rumunije.

Dalibor Todorović (Srbija) je nosilac majstorskog pisma za tradicionalno sviranje na svirali sa Goliće. Programski direktor takmičenja frulaša u Prislonici.

Ognjen Ognjanović (Srbija) svirač je na velikim troglasnim vojvođanskim gajdama. Osnovalac Velikog narodnog orkestra “Gajde” u Bačkoj Palanci i prezentator srpskih gajdi.

Vanja Ilijev (Srbija) je stručni vaspitač za tradicionalne igre, folklorni pedagog i svirač na više tradicionalnih instrumenata.

Festival organizuje Udruženje “Banatske gajde” u saradnji s Narodnim muzejom iz Vršca, Kulturnim centrom Zrenjanina, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Kulturnim centrom iz Futoga i Muzičkom školom “Josif Marinković” iz Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.