16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeAfte - kako ublažiti njihove simptome kod kuće

Afte – kako ublažiti njihove simptome kod kuće

European Top 44 Airplay chart

Afte, poznate i kao aftozni stomatitis ili ulceracija u ustima, su česta pojava koja uzrokuje male, bolne čireve unutar usta. Ovi čirevi mogu biti veoma nelagodni i mogu ometati svakodnevne aktivnosti kao što su govor, žvakanje hrane ili čak konzumiranje tečnosti. Iako nema potpuno efikasnog leka za aftu, postoje brojni načini da se ublaže simptomi i ubrza proces zarastanja. Evo nekoliko korisnih saveta:

Higijena usta

Redovno ispiranje usta blagim rastvorom soli može pomoći u ublažavanju bola i sprečavanju infekcija. Čaj od žalfije je dobar saveznik u borbi protiv afti. Skuvajte ga i ispirajte usta sa njim nekoliko puta dnevno. Takođe, važno je održavati dobru oralnu higijenu pranjem zuba najmanje dva puta dnevno i korišćenjem zubnog konca kako bi se sprečila infekcija i iritacija afti.

Izbegavajte hranu koja iritira

Određeni faktori kao što su oštra hrana, gazirani napici, alkohol, kao i određene namirnice poput citrusa, paradajza i začinjene hrane mogu povećati bol i iritaciju afti. Izbegavajte i hranu sa puno soli. Pokušajte izbegavati ove namirnice dok se afta ne izleči.

Kada prirodni lekovi ne pomažu vreme je za apoteku

Postoje brojni preparati dostupni u apotekama koji se mogu primeniti direktno na aftu kako bi se ublažio bol i ubrzao proces zarastanja. To mogu biti gelovi ili paste koji sadrže sastojke poput benzokaina ili lidokaina za anesteziju, ili antimikrobne supstance poput hlorheksidina za sprečavanje infekcije.

Ponekad možete koristiti i lekove za ublažavanje bola poput ibuprofena ili paracetamola kako biste smanjili nelagodnost povezanu sa aftom.

Ostanite hidrirani

Održavanje hidriranosti tela može pomoći u ublažavanju simptoma afti. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali vlažnost usta.

Izbegavajte stres da biste izbegli i afte

Stres može oslabiti imunološki sistem i pogoršati simptome afti. Pokušajte da praktikujete tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije ili joge kako biste smanjili stres i ubrzali proces zarastanja.

Konzumirajte vitamine

Neki ljudi primećuju poboljšanje simptoma afti kada uzimaju dodatke ishrani koji sadrže vitamine B i C, cink ili L-lizin.

Lečenje osnovnog uzroka

Ako imate česte epizode afti, možda ćete želeti da razmotrite moguće uzroke kao što su alergije, hormonske promene ili određeni lekovi. Konsultujte se sa lekarom kako biste identifikovali potencijalne okidače i pronašli odgovarajući tretman.

Uz poštovanje ovih saveta i redovnu negu, simptomi afte mogu se ublažiti i vreme zarastanja može se skratiti. Međutim, ako simptomi ne prolaze ili se često javljaju, važno je potražiti savet od stomatologa ili lekara kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme i dobili odgovarajući tretman.

Afte često nastaju usled pada imuniteta, s toga probajte Imuno napitak koji će pomoći u borbi protiv virusa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °