25.6 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotSvet tehnikeAuto klime: 4 najčešće greške

Auto klime: 4 najčešće greške

European Top 44 Airplay chart

Ako i nešto ranije nismo razmišljali na ovu temu, tropski dani koji su prisutni, a koji se najavljuju i za budući period, naveli su nas da se dotaknemo klima uređaja u automobilima. Prvo i najvažnije – posebno pre polaska na put treba proveriti ceo sistem kod servisera. Najbolje je ovo uraditi na proleće – ali, balkanski narod nebeski nikada nije bio poznat po toliko odgovornom ponašanju. 😉 U nastavku stižu četiri najčešće greške koje vozači prave, a kada je rashladni uređaj u pitanju.

  1. Pozicioniranje na veoma niskoj temperaturi – kada sednete u automobil, posebno nakon vremena provedenog napolju, jedina želja je da vas što pre rashladi. Ipak, imajte na umu da postavljanje klime na veoma nisku temperaturu može samo da naškodi vašem zdravlju, pa je sasvim dovoljno da je najštelujete na 5, 6 stepeni niže u odnosu na spoljnu temperaturu.
  2. Paljenje klime odmah pri ulasku u kola – prvo bi uvek bilo bolje da proluftirate četvorotočkaša, malo da prostruji vazduh uz otvorene prozore i uključen ventilator na maksimalnoj brzini, a tek onda na red dolazi paljenje razhladnog uređaja. I naravno – obavezno zatvaranje prozora.
  3. Usmeravanje ventilacionih otvora u putnike – hladan vazduh je teži od toplog pa je sasvim u redu da duvanje usmerite ka gore. Na taj način će se hladan vazduh rasporediti ravnomerno, a i na taj način će biti manja verovatnoća da se pojavi prehlada ili glavobolja kod putnika.
  4. Postavljanje opcije koja podrazumeva recirkulaciju vazduha – najbolja varijanta je da klima uređaj stoji na „auto“ opciji. Na taj način se pravi optimalna kombinacija koja dovodi do maksimalnog učinka.

Bonus savet

Čim sednete u četvorotočkaša i startujete motor, startujte i klima uređaj. Otvorite sve prozore, a ventilacione otvore usmerite tako da su, posebno oni na intstrument tabli, okrenuti ka prozorima. Ventilator postavite na maksimalnu brzinu, a temperaturu stavite na minimum. Na ovaj način ćete izbaciti vreo vazduh koji se nakupio u automobilu tokom stajanja, pa će samim tim i klimi trebati manje vremena da rashladi kabinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
25.6 °
22.3 °
36 %
7.1kmh
70 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °