20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaKorisno5 najboljih freelance platformi

5 najboljih freelance platformi

U zavisnosti od iskustva koje posedujete možete odabrati odgovarajuću platformu i polako početi da gradite svoju freelance karijeru.

European Top 44 Airplay chart

Freelancing je grana poslovanja koja u poslednje vreme doživljava procvat i na našim prostorima, a mi vam predstavljamo 5 najboljih freelance platformi. Ako izuzmemo one probleme sa naplatom poreza koji malo usporavaju čitavu priču. Za sve vas koji biste da se oprobate u ovim vodama, posedujete neke talente i znanje, a upotrebom kojih biste mogli da pružate određene usluge domaćim i stranim klijentima online, sa bilo koje tačke na planeti, pripremili smo pet platformi koje bi mogle da vam budu dobra karta za ulazak u svet freelancea.

Spisak freelance platformi po našem izboru:

Upwork

Upwork – definitino je jedna od najčešće spominjanih platformi kada je u pitanju freelancing. Često ćete čuti i da je najbolja. Potpuno je nebitna delatnost u okviru koje želite da ponudite svoje usluge kao freelancer – nakon registracije birate kategorije, i nakon toga je na vama da budete strpljivi i da čekate da vas kontaktira potencijalni klijent.

freelance platform
Photo: Screenshot/upwork.com

S obzirom na to da je ovo jedna od najčešće korišćenih freelance platformi veliki je broj onih koji su preko nje u potrazi za poslom pa je najrealnije da na početku tražite manje novca za određeni posao kako bi bila veća verovatnoća da ga dobijete. Što više poslova obavite – povećavate svoj rejting, a samim tim više posla dalje znači i više para.

Evo i dela spiska trenutno najpopularnijih zanimanja, i najtraženijih veština na UpWorku:

Upwork spisak zanimanja
Photo: Screenshot/upwork.com

Fiverr

Ukoliko do sada niste imali iskustva u freelanceu Fiverr je možda i najbolja varijanta za start. Ono što odvaja ovaj sajt od ostalih jeste što možete na njemu da predstavite i neke od svojih radova. Tako potencijalni klijenti imaju uvid prilikom pretrage i u vaš takozvani portfolio. Start svima koji su angažovani preko ove freelance platforme je 5 dolara.

Fiverr
Photo: Screenshot/fiverr.com

Zanimljivo je i to što freelance platforma Fiverr svojim korisnicima nudi i razne, uglavnom besplatne, kurseve kojima možete usavršiti svoje veštine i znanja.

Ovo su neke od traženijih kategorija na Fiverru:

Fiverr popularni poslovi
Photo: Screenshot/fiverr.com

Freelancer

Freelancer je takođe jedna od popularnijih freelance platformi kada je u pitanju pronalaženje posla za freelancere. Tome u prilog svakako ide cifra od oko 32 miliona registrovanih korisnika. Ako je posao kojim se bavite grafički dizajn, marketing, montaža, kuvanje, ili pisanje – bilo šta, besplatno se registrujte i čekajte da vas neko angažuje. Ali pored toga i sami možete potraživati neke angažmane jer se na dnevnom nivou objavljuje na stotine novih poslova.

Freelancer
Photo: Screenshot/freelancer.com

Kod ovog sajta je zanimljivo što se organizuju u okviru njega razna takmičenja na kojima možete učestvovati i na taj način još malo uvećati svoj budžet.

Suština funkcioniše kao i kod većine sajtova ove vrste – konstantno ažuriranje profila i iskustvo donose sve bolji rejting.

People per Hour

Kao i većina, i ova freelance platforma namenjena povezivanju klijenata i freelancera, je besplatna. Ukoliko želite da pronađete posao trebate da se registrujete, a kako biste, posebno na samom početku obezbedili sebi što brži angažman – sasvim je ok da stavite malo niže cene vašeg angažmana. Nakon što uspostavite nekoliko saradnji cenu vašeg rada možete podići, a pozitivne ocene klijenata i te kako utiču na to da vrednovanje vašeg rada počne da raste.

People per hour
Photo: Screenshot/peopleperhour.com

Isplate možete dobijati na mesečnom nivou, ali možete i nakon svakog uspešno završenog projekta odmah imati novac na računu.

Toptal

Prethodno spominjane freelance platforme su uglavnom slične po principu funkcionisanja. Ovoga puta Toptal nas vodi do neke razlike.

Na ovom sajtu registracija nije omogućena bilo kome. Ovde mogu da dobiju svoju priliku talentovani freelanceri koji već imaju nekog iskustva. Samim tim ne bi trebalo da bude teško da prođu određene testove koje dobiju pre same registracije. Takođe, kao što se vidi na screenshotu ispod – ograničen je spisak profesija na developere, dizajnere, finansijske eksperte, pojekt menadžere i produkt menadžere.

Toptal poslovi
Photo: Screenshot/toptal.com

Nakon što ljudima koji stoje iza Toptala dokažete svoje znanje i iskustvo bićete u prilici da radite na veoma velikim i važnim projektivam svetski pozantih kompanija.

Toptal klijenti
Photo: Screenshot/toptal.com

S obzirom na sve do sada rečeno, u skladu sa tim ide i sledeća na informacija – ovde su od samog starta honorari više nego zadovoljavajući.

Pročitajte još: 5 najboljih platformi za onlajn kurseve

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °