Cena grejanja u Zrenjaninu ostaje ista

Radijator
Photo by hessam nabavi on Unsplash

Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, i direktor JKP “Gradska toplana”, Žarko Đurišić, su se sastali u gradonačelnikovom kabinetu kako bi razgovarali o početku nove grejne sezone i cenama energenata. Gradonačelnik je nakon sastanka izjavio da je grejna sezona u Zrenjaninu započela u skladu s relevantnim zakonima i vremenskim uslovima, te da cena grejanja za domaćinstva ostaje nepromenjena. Iako je trenutna tarifa za toplotnu energiju u Zrenjaninu među najnižima u Vojvodini, gradonačelnik je istakao da je pitanje grejanja analizirano iz više perspektiva.

– Cena grejanja za korisnike usluga JKP “Gradska toplana” iznosi 6,85 dinara po kilovatčasu, instalisane snage, odnosno 38,6 dinara po kvadratnom metru površine. U Vojvodini je taj odnos od 6,02 dinara po kilovatčasu u Bačkoj Palanci, sve do 8,85 din/kwh u Sremskoj Mitrovici i 9,49 din/kwh u Bečeju. U pojedinim toplanama u drugim gradovima Srbije ti iznosi su i veći, u Smederevu do čak 13,06 din/kwh, a sličan je odnos i kada je u pitanju cena po jedinici površine. Direktor je predočio cene svih inputa koji utiču na krajnju cenu koju plaćaju potrošači i ukazao na njihovo povećanje, ali smo ostali pri stavu da nova grejna sezona počne u istim uslovima kao što je završena prethodna – izjavio je Salapura. 

Predočeni podaci o cenama grejanja, po rečima gradonačelnika, potiču od Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, koje okuplja 58 sistema daljinskog grejanja u našoj zemlji, uključujući i dva najveća, JKP “Beogradske elektrane” i JKP “Novosadska toplana”. 

Gradonačelnik je dodao i da je ovakvom odlukom jasno izražena i briga o budžetima građana, kao i da zadržavanje iste cene ni malo neće uticati na kvalitet grejanja.