Razno

Bonus od države za srednjoškolce deficitarnih zanimanja programa dualnog obrazovanja

Vlada Republike Srbije je usvojila uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju s ciljem pružanja podrške učenicima koji će biti upisani na trogodišnje i četvorogodišnje dualne obrazovne profile za deficitarna zanimanja. Kancelarija za dualno obrazovanje objavila je da će se finansijska podrška dualnom obrazovanju iz ove uredbe sprovoditi na dva načina.

Učenici koji izaberu dualni model obrazovanja za deficitarna zanimanja imaće priliku da zarađuju više od svojih vršnjaka koji se odluče za ovu vrstu školovanja. Analizom prethodnih upisa ustanovljeno je da se učenici manje opredeljuju za trogodišnja zanimanja, iako su ta zanimanja često veoma tražena i bolje plaćena na tržištu rada.

Ovim putem, učenicima će biti omogućeno da, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada po satu, iz budžeta Srbije dobiju dodatnih 5.000 dinara mesečno tokom 9 meseci godišnje, tokom sve tri godine školovanja. Ugovor o dodeli sredstava potpisuju škola, Kancelarija za dualno obrazovanje, Nacionalni okvir kvalifikacija i učenik, odnosno njegov roditelj ili drugi zakonski zastupnik.

Drugi način primene finansijske podrške, kako je propisano ovom uredbom, odnosi se na podršku poslodavcima putem subvencionisanja dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci pružaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile za deficitarna zanimanja. Ova podrška će iznositi do 50 odsto, u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Učenici treba odgovorno pristupe aktivnostima predviđenim planom i programom nastave i učenja, kako bi zadržali ovu podršku. Neopravdano izostajanje više od 5 odsto mesečnog fonda časova učenja kroz rad ili više od 10 odsto fonda časova za prethodni period učenja kroz rad, kao i negativne ocene na polugodištu, mogu rezultirati gubitkom ove podrške.

Povezani članci

Back to top button