Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaObičaji na Badnji dan

Običaji na Badnji dan

European Top 44 Airplay chart

Badnji dan je dan pred Božić i u slovenskoj tradiciji nosi sa sobom bogatstvo običaja i simbolike. Običaji na Badnji dan su brojni i razlikuju se od kraja do kraja naše zemlje. Ipak neki su zajednički i najčešće izgledaju isto. Centralni deo ovog dana je sečenje badnjaka, grane hrasta, svetog drveta koje ima poseban značaj u slovenskom folkloru i povezano je s božanstvom Svetovidom.

Sečenje badnjaka

Ritual sečenja Badnjaka obavlja se rano ujutro, pre izlaska sunca. Muškarci, obično domaćin i najstariji sin, odlaze u šumu gde se posebno biraju i seku grane hrasta. Pre samog sečenja, drvo se pozdravlja, čestita mu se praznik, i izražava se molba za zdravlje i sreću porodice. Badnjak se seče s istočne strane, a drvo se posipa žitom.

Grana hrasta koja se poseče se koristi kao badnjak, postavljajući se u kući ili ispred nje kao simbol blagostanja i zaštite od zla. Badnjak se ne dodiruje golim rukama, već onaj ko ga seče i nosi, stavlja rukavice.

Unošenje badnjaka

Domaćin donosi badnjak kući, ostavlja ga pored ulaznih vrata, a sa zalaskom sunca unosi ga u kuću i stavlja na ognjište. Ovaj čin obavlja se uz pucanje iz pušaka i prangija, označavajući dolazak badnjaka u kuću.

Badnji dan

Odmah nakon unošenja badnjaka, domaćin ili domaćica kolje pečenicu, često prase ili neku živinu, što simbolizuje žrtvu za novo leto. Nakon toga, hrana se priprema za badnju večeru, koja se obavlja na poseban način. Slama se unosi u kuću i raspoređuje po podu, stvarajući atmosferu bliskosti s prirodom i tradicijom.

Badnje veče

Veče se provodi u okupljanju porodice oko bogate trpeze. Obavezni deo trpeze je posna hrana, koja uključuje ribu, pasulj, orasi, suvo voće, med, posni hleb i druge posne poslastice. Ova večera simbolizuje zajedništvo, ljubav i deljenje.

jenn kosar o6wErKlvxS4 unsplash

Pre večere, Badnjak se pali. Ovaj čin ima duhovno značenje i predstavlja svetlost koja osvetljava put do doma i srca svakog pojedinca. Uz paljenje Badnjaka često idu i molitve i pesme koje se izvode u krugu porodice.

Vatra koja gori ima posebnu simboliku. Smatra se da donosi toplotu, svetlost i zaštitu. U mnogim domovima, vatru koja gori tokom badnjaka čuvaju sve do Božića.

Mnogi vernici prisustvuju ponoćnoj liturgiji u crkvi tokom Badnje noći. Ova liturgija označava početak Božića i donosi duhovno iskustvo zajednice vernika.

Običaji na Badnji dan podrazumevaju i pomirenja i opraštanja, pa se prema običaju, oni koji su tokom godine imali nesuglasice trebaju pomiriti. Ovaj dan je ispunjen ritualima i simbolikom koja duboko ukazuje na poštovanje prema prirodi, precima i zajednici.

Mnogo običaja vezuje se na Badnji dan i oni se razlikuju u različitim krajevima naše zemlje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °