U subotu 11.02. počinje FESTIVAL ČVARAKA!

Jedanaesti po redu Festival čvaraka i rakije počinje sutra, u subotu, 11. februara, na Sportskom centru "Lehel".

Deset godina se organizuje festival čvaraka (i rakije od skoro) u Mužlji, sa jednim malim prekidom, a ove godine – po jedanaesti put će najbolji čvarci, najlepše rakije, i ostale najukusnije đakonije ravnice svoj izgled, mirisi u ukusu predstaviti posetiocima ovog festivala.

Ljubitelji mesnih i mlečnih đakonija,jakih pića, kolača i meda, rukotvorina itd preporučujemo da urane, jer iako će jutro biti sveže, sve navedeno biće još svežije i lepše.

Najavljeni raspored je sledeći:

  • 08:00 – početak prodaje čvaraka, suhomesnatih proizvoda, sireva, slatkih i slanih kolača, zanatskih proizvoda itd;
  • 10:00 – degustacija blizu 150 uzoraka rakije, koji su tokom prošlog meseca pristigli na Festiva rakije koji će biti takmičarskog karaktera;
  • 11:00 – takmičenje u topljenju čvaraka (organizatori obezbeđuju 5 kg slanine, od koje će takmičari žiriju morati da predaju po 150 gr čvaraka i isto toliko pečene slanine)

11:00 – „Ispraćaj” zime uz maskenbal. Žiri će izabrati i nagradom obradovati najmlađe učesnike sa najkreativnijim maskama;

14:00 – Proglašenje rezultata i pobednika u okviru Festivala rakije i u takmičenju u topljenju čvaraka

Organizatori manifestacije su Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih udruženja, a cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao jedan “brend” Mužlje.