11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaNajvažnijeHPV vakcina: Šta treba znati?

HPV vakcina: Šta treba znati?

O HPV vakcini razgovarali smo sa Dr Tanjom Tabački iz Ginekološke ordinacije Dr Nada Hrnjak - Eremić

European Top 44 Airplay chart

Devetovalentna HPV vakicna Gardasil, nedavno je dopremljena u Domove zdravlja u Srbiji, besplatna je i nalazi se na spisku preporučenih vakcina.

Do sada je, takođe, bila dostupna u Srbiji, ali se plaćala i o njoj se nije dovoljno znalo. U Evropi i svetu se ova vakcina, inače, daje već 12 godina. Najpre su se pojavile dvovalentne i kvadrivalentne, koje je Uprava za hranu i lekove odobrila 2006. i 2008. godine, a Gardasil 9 je odobrena 2014. Od tada se, po preporuci Svetske zdravstvene ogranizacije, primenjuje u preko 100 zemalja širom svetu i nalazi se na spisku preporučenih vakcina.

Vrlo je važno znati da ova vakcina nije terapija, već preventiva. Primanje ove vakcine ne isključuje redovne preventivne preglede i skrininge.

Sa Tanjom Tabački, specijalistkinjom ginekologije i akušerstva, odgovorićemo na neka pitanja u vezi sa HPV vakcinom.

Šta je HPV?

HPV su Humani Papiloma virusi i u prirodi je za sada poznato oko stotinu tipova ovih virusa. Neki od njih su patogeni za čoveka i direktno se dovode u vezu sa nastankom karcinoma grlića materice i vagine, kod žena. Kod muškaraca, dovode se u vezu sa karcinomom anogenitalne regije.

Kako se prenosi HPV?

Prenosi se seksualnim putem, dakle, direktnim kontaktom sluznice i kože. Naravno, neće svaki kontakt sa HPV virusom izazvati infekciju. Naš imunitet je odgovoran za eliminaciju virusa i to je prirodan proces koji može da traje i do dve godine. Međutim, negde dođe se pojavi problem sa imunitetom i njegovim odgovorom. Virus tada ostane u organizmu i nastaje infekcija koja kasnije može da dovede do karcinoma.

gardasil9
Devetovalentna HPV vakcina, Gardasil 9

Kako vakcina štiti?

Više od polovine seksualno aktivne populacije dođe u kontakt sa HPV virusom. Vakcina sadrži delove slične virusu i njihov zadatak je da pripreme imunitet i taj odgovor imuniteta na virus. Zato je vakcina najefikasnija kada s primi u vreme kada organizam još uvek nije bio u kontaktu sa virusom. Ako je organizam već oboleo od HPV virusa, vakcina ne može biti terapijsko sredstvo. Ona je preventivno i pripremno sredstvo.

Naravno, imuni odgovor nije kod svakoga isti, a nekada se dogodi da taj imuni odgovor potpuno izostane.

Israživanja se još uvek rade, ali smatra se da zaštita koju pruža ova vakcina traje 10 godina, verovatno i duže.

Bezbednost i reakcije?

Gardasil 9 se smatra visokobezbednom vakcinom jer u sebi ne sadrži DNA virusa i ne izaziva infekciju nakon aplikacije.

Reakcija nakon aplikacije vakcine je vrlo slična kao i kod svih ostalih vakcina. Moguća je pojava crvenila i otoka na mestu aplikacije, zatim moguće su glavobolja i mučnina.

Sinkopa ili prolazna nesvestica je takođe moguća pojava nakon aplikacije vakcine i zato se preporučuje da se Gardasil daje u sedećem ili ležećem položaju i da osoba bude pod nadzorom narednih 15 minuta.

Vakcinacija Covid19

Kome se preporučuje HPV vakcina?

Vakcina se preporučuje jednako dečacima i devojčicama od 9 do 14 godina starosti. To je uzrast u kome organizam još uvek nije došao u kontakt sa virusom i kada je vakcina najefikasnija. Naravno, mogu je primiti i stariji od 14 godina, razlika je samo u načinu davanja. Deca koja je prime u preporučenom uzrastu, dobijaju dve doze vakcine u razmaku od 6 do 12 meseci, a stariji tri doze. Prema povratnim informacijama koje sada već postoje, s obzirom na dugogodišnju primenu ove vakcine, najbolji imuni odgovor se dobija ukoliko se vakcina primi tu oko 11. ili 12. godine.

Inače, vakcina Gardasil 9 je sada registrovana tako da je mogu primiti osobe do 45. godine života.

Kakva je procedura za dobijanje HPV vakcine?

Za primanje vakcine u preporučenom uzrastu, potrebno je da se dete javi svom izabranom pedijatru u našem Domu zdravlja. S obzirom na to da se radi o maloletnim osobama, kod pedijatra moraju obavezno doći u pratnji roditelja ili staratelja koji mora potpisati odgovarajuću saglasnost.

Sve ostale, potrebne informacije, dobiće od pedijatra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °