Naslovna stranicaIzložba "Mostovi svetlosti" u Narodnom muzeju

Izložba “Mostovi svetlosti” u Narodnom muzeju

European Top 44 Airplay chart

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 9. aprila u 19h biće otvorena izložba pod nazivom “Mostovi svetlosti: Odabrani radovi iz Zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocida”. Autor postavke je doktor umetnosti Nikola Radosavljević, kustos pomenutog muzeja.

Izložba donosi izbor umetničkih dela iz bogatog fonda Muzeja žrtava genocida. Obuhvata slike, grafike, dela u kombinovanoj tehnici, crteže, akvarele i skulpture. Postavka će biti dostupna zrenjaninskoj publici do 11. maja. Za organizaciju je zadužena Ivana Arađan, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti.

Ovaj događaj podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida. Izložba je popraćena ilustrovanom dvojezičnom srpsko-engleskom monografskom publikacijom koja sadrži kustoski tekst i prateću vizuelnu dokumentaciju.

Zbirka umetničkih dela Muzeja žrtava genocida sadrži blizu stotinu umetničkih dela koja se prvi put predstavljaju srpskoj javnosti od osnivanja Muzeja 1992. godine. Organizovana je kroz četiri celine – crtež, slikarstvo, grafika i skulptura. Postavka pruža raznolikost formata, tehnika i tehnoloških dostignuća u savremenoj vizuelnoj umetnosti, koja je utemeljena u kulturi sećanja.

Ovi radovi su ne samo umetnička dela već i spomenici jednog vremena, mnogih događaja i ljudskih sudbina koje su tragično okončane u regionalnim i međunarodnim prevratima. Oni su podsetnici na velike tragedije koje su zauvek obeležile naš narod. Istovremeno odražavaju velike istine o umetnosti i ideje nade, slobode i sigurnosti, ali pre svega borbu za kolektivnu slobodu.

Izložba “Mostovi svetlosti” će biti otvorena do 11. maja. Do 18. aprila možete posetiti i izložbu “Utopija Umetničke kolonije Ečka u društvu distopije”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
few clouds
13.9 ° C
14 °
13.9 °
89 %
5.5kmh
15 %
Sat
25 °
Sun
27 °
Mon
27 °
Tue
23 °
Wed
23 °