Kako da hleb bude duže svež?
Hleb je jedan od osnovnih i najomiljenijih namirnica širom sveta. Od hleba se prave sendviči, služi uz razna jela, ili jednostavno konzumira samostalno sa maslacem ili džemom. Međutim, jedan od najčešćih problema sa hlebom jeste njegovo brzo sušenje. Suvi hleb gubi na ukusu, teksturi i svežini, a takvog ga niko ne voli. Da biste očuvali svežinu hleba i produžili mu rok trajanja, evo nekoliko korisnih saveta:
Zamotajte ga u aluminijumsku foliju
Predlaže se da hleb zamotate u aluminijumsku foliju kako bi ostao svež i mekan. Pazite prilikom zamotavanje da izbegnete pucanje folije i da ga zaštitite od direktnog vazduha, jer to utiče na njegovu ustajalost. Za kratkotrajnu upotrebu veknu odložite u papirnu vreću ili kutiju za hleb.
Koristite samolepljivu foliju
Ukoliko iz nekog razloga ne želite da koristite aluminijumsku, veknu možete umotati i u samolepljivu foliju. Jednostavno je obložite trudeći se da ne ostavite vazduh.
Takođe možete koristiti i pamučnu tkaninu
Po mišljenju stručnjaka, hleb sa više zrna treba čuvati u čistoj pamučnoj tkanini. Ovo pomaže u održavanju nivoa vlage i sprečava sušenje hleba.
Režite samo onoliko koliko vam je potrebno
Kada planirate da pojedete hleb, nemojte ga rezati unapred. Umesto toga, režite samo onoliko koliko vam je potrebno za trenutnu konzumaciju. Na taj način sprečavate da se višak hleba osuši.
Zamrzavanje hleba
Ako ne planirate da hleb brzo potrošite, dobra opcija je zamrzavanje. Pre nego što stavite hleb u zamrzivač, dobro ga umotajte u plastičnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje kako biste sprečili da upije vlagu. Kada želite da ga konzumirate, ostavite ga da se odmrzne na sobnoj temperaturi ili zagrejte u rerni.
Kada govorimo o hlebu, morate probati ovaj recept, jer Fokača donosi ukuse Italije u vaš dom.