Kako čuvati jabuke u zamrzivaču

Jabuke su robustno voće. Mogu ostati sveže celu nedelju na pultu, i do dva meseca u frižideru ili u hladnom, tamnom podrumu ili špajzu. Međutim, ako dođe do viška jabuka, tada vam može pomoći zamrzivač. Evo kako da čuvate jabuke u zamrzivaču za buduće pekarske projekte, bez gubitka ukusa ili teksture.

Najbolje jabuke za zamrzavanje

Nisu sve jabuke dobar izbor za zamrzavanje, čak i ako to uradite „pravilno“. Zlatni delišes, Stejman, Džonatan gold i Greni smit bolje podnose zamrzavanje od drugih sorti, mada drugi predlažu i Jonagold, Kortland i Imperiju. Kad niste sigurni, zamrzavajte jabuke koje imaju čvrsto, tvrdo meso i hrskavu teksturu; meso osetljivijih sorti će imati neprijatnu gnjecavu teksturu nakon odmrzavanja.

Iako su voćke s čvrstim mesom manje sklone omekšavanju, i dalje će postojati blaga razlika u teksturi, bez obzira šta uradili. To je zato što se voda u jabuci širi i pretvara u led prilikom zamrzavanja, što rascepa ćelijske zidove i omekša ih. To ne znači da ne možete nakon odmrzavanja grickati kolutove jabuke, ali zamrznute i odmrznute jabuke najbolje se koriste za kuvanje. Koristite ih u pitama, džemovima i sosovima, i jedva ćete primetiti razliku.

drvo jabuka

Priprema jabuka za zamrzavanje

Iako možete zamrznuti jabuke cele, malo pripreme će ih učiniti lakšim za odmrzavanje i dalju obradu, a brza obrada limunovim sokom će ih sprečiti da potamne. Počnite tako što ćete oprati, oguliti, izvaditi sredinu i iseći jabuke. Pazite da ih ne sečete previše tanko, jer će premale kriške biti gnjecave nakon odmrzavanja. Jabuku srednje veličine bi trebalo iseći na 12 kolutova, a veliku jabuku na 16.

Nakon što ih isečete, pomešajte kašiku limunovog soka u šolji vode, umočite svaku krišku u smesu minut. Takođe možete blanširati kolutove da biste zaustavili enzimsku aktivnost, uranjajući ih u ključalu vodu minut pre nego što ih stavite u ledenu vodu. Bez obzira na metod koji izaberete, obavezno dobro osušite kolutove jabuke tako što ćete ih tapkati papirnim ubrusom.

Zatim rasporedite kolutove na pleh, pazite da se ne dodiruju kako se ne bi slepili, i brže i podjednako zamrzli.. Držite ih u zamrzivaču 5 sati, a zatim prenesite u kese za zamrzivač i napišite datum na vreći. Kolutovi jabuka će u zamrzivaču stojati i do devet meseci bez problema.

Pročitajte još i četiri neobična recepta sa bundevom!