16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninKako pripremiti automobil za letnje putovanje?

Kako pripremiti automobil za letnje putovanje?

O pripremi vozila za duže putovanje, pričali smo sa Nemanjom Đurićem iz Auto-centra Bobek.

European Top 44 Airplay chart

Za svako putovanje, posebno duže, potrebno je obaviti osnovnu pripremu i proveru vozila.

Ako podrazumevamo da je vozilo registrovano i generalno ispravno, osnovna provera bi uključila proveru tečnosti, guma, akumulatora, signalizacije i opreme. Takođe, preporučuje se zamena svih filtera pred putovanje, zamena metlica brisača, a u toku leta i detaljna provera klima uređaja.

Tečnosti

Pre dužeg putovanja, posebno u letnjem periodu, vrlo je važno proveriti tečnosti u vozilu. Tu mislim na ulje i filtere, zatim na kočionu i rashladnu tečnost, ulje servo volana, a u letnjem periodu posebnu pažnju posvetiti klima uređaju i tečnosti za klimu. Takođe, ne smemo zaboraviti i tečnost za vetrobrane, jer su na letovanju pesak i prašina vrlo česti, u vožnji insekti i letnji pljuskovi, pa će nam tečnost za stakla biti vrlo korisna – kaže Nemanja.

Nivo nekih tečnosti možemo proveriti sami, a za kočionu tečnosti i tečnost servo volana, treba doći do servisa.

Signalizacija

Bez obzira na to da li je putovanje duže ili kraće, svetlosnu signalizaciju treba obavezno proveriti. Duga, kratka sveta, pokazivače pravca, stop svetla, poziciju. Ako nešto od sijalica treba zameniti, a ne možete sami, uvek možete doći do Auto-centra Bobek – preporučuje Nemanja.

farovi

Akumulator

Vek trajanja prosečnog akumulatora je oko 4 godina. Ukoliko je prošlo toliko ili se taj rok bliži, a krećete na put, možda bi bilo dobro da kupite nov akumulator. U svakom slučaju, treba proveriti da li je akumulator dovoljno napunjen i po potrebi ga dopuniti – savetuje Nemanja Đurić.

Oprema

Zakonska obaveza vozača je da u automobilu ima obaveznu opremu koja podrazumeva set prve pomoći, trougao, sigurnosni prsluk, ključ za skidanje točka, rezervni točak ili set za reparaciju guma. Takođe, u vozilu je potrebno imati uže ili sajlu za vuču i rezervne sijalice, a PP aparat se u ovim mesecima svakako preporučuje.

Naravno, kada krećete na duži put, ubacite svakako u automobil i nešto od osnovnog alata, baterijsku lampu, kablove za paljenje. Mogu biti od velike koristi.

Pneumatici

Važna stavka u pripremi automobila za putovanje su pneumatici. U toku leta, svakako je preporučljivo voziti sa letnjim gumama. Zakonski je propisano da je dubina šare na letnjim gumama 1,6 milimetara. Po užarenom asfaltu, zaista ne preporučujem vožnju sa zimskim pneumaticima, jer ne prianjaju dovoljno dobro, puno brže se troše. Osim što nije bezbedno, možete se naći i u ozbiljnom problemu ukoliko učestvujete u saobraćajnoj nezgodi, a na vozilu imate neadekvatne pneumatike.

nazim zafri 4dNGik9Itfg unsplash

Potrebno je proveriti pritisak u gumama. Određeni pritisak odgovara određenoj grupaciji vozila. Trebalo bi i da su sva četiri pneumatika ista, ili barem dva prednja i dva zadnja.

Gume za sve sezone takođe dolaze u obzir za vožnju u letnjim mesecima. Treba proveriti da li je svaki točak dobro zategnut i obezbediti rezervni točak ili set za reparaciju – zaključuje Nemanja Đurić.

Za kraj razgovora, spomenuo bih da one reflektujuće termo folije mogu biti od velike koristi. U letovalištu niste uvek u mogućnosti da automobil ostavite u hladovini. Ove folije smanjuju pregrevanje automobila, štite plastične i kožne delove. Takođe, imajte uvek na umu da putovanje može biti nepredvidivo i da bi bilo vrlo korisno imati neku vrstu podrške na putu. To je trošak koji se može priuštiti, a može vas poštedeti mnogo muka.

IMG 3286

Proveru penumatika, signalizacije, tečnosti na vozilu u Auto-centru Bobek možete obaviti besplatno. Takođe, trenutno je aktuelna akcija letnjih guma, a za svaku kupljenu gumu kod nas, montaža je besplatna. Mi se nalazimo u Beogradskoj 64.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °