Hrana i piće

Kolač sa šljivama i čokoladom je savršen za septembarske dane

Kolač sa šljivama i čokoladom je savršen za septembarske dane, kada se leto polako povlači, a jesen donosi svoje prve znakove. Zasladite se ovom savršenom poslasticom, lako se priprema!

Kolač sa šljivama i čokoladom – recept

Sastojci:

  • Za biskvit:
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml mleka
  • Za fil:
  • 300 g šljiva (bez koštica, isečenih na četvrtine)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika limunovog soka
kolač sa šljivama i čokoladom
foto: Tamara Ćurčić

Priprema:

U manjoj šerpi pomešajte iseckane šljive sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Kuvajte ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i ne puste svoju prirodnu slast, oko 10 minuta. Kada se smesa zgusne, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi.

Dok se šljive hlade, prebacite se na pripremu biskvita. U velikoj posudi, penasto umutite omekšali maslac sa šećerom dok ne postane svetlo i kremasto. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa ih postepeno dodajte u smesu s maslacem, naizmenično sa mlekom. Na kraju, dodajte sitno iseckanu čokoladu, koja će se tokom pečenja istopiti.

Sada, prebacite pripremljenu smesu u podmazan i brašnom posut kalup za pečenje. (Kalup možete obložiti i papirom za pečenje). Ravnomerno rasporedite ohlađene šljive po vrhu biskvita, pazeći da ih malo potisnete u smesu. Pečite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

Ovaj kolač je savršen je uz šolju kafe ili čaja i sigurno ćete uživati u njemu. Prijatno!

Probajte i Kiflice sa orasima, na brzaka.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Kolač sa šljivama i čokoladomKolač sa šljivama i čokoladom Kolač sa šljivama i čokoladom

Povezani članci

Back to top button