Kolač sa šljivama i čokoladom je savršen za septembarske dane
Kolač sa šljivama i čokoladom je savršen za septembarske dane, kada se leto polako povlači, a jesen donosi svoje prve znakove. Zasladite se ovom savršenom poslasticom, lako se priprema!
Kolač sa šljivama i čokoladom – recept
Sastojci:
- Za biskvit:
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g tamne čokolade
- 100 ml mleka
- Za fil:
- 300 g šljiva (bez koštica, isečenih na četvrtine)
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
U manjoj šerpi pomešajte iseckane šljive sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Kuvajte ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i ne puste svoju prirodnu slast, oko 10 minuta. Kada se smesa zgusne, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dok se šljive hlade, prebacite se na pripremu biskvita. U velikoj posudi, penasto umutite omekšali maslac sa šećerom dok ne postane svetlo i kremasto. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa ih postepeno dodajte u smesu s maslacem, naizmenično sa mlekom. Na kraju, dodajte sitno iseckanu čokoladu, koja će se tokom pečenja istopiti.
Sada, prebacite pripremljenu smesu u podmazan i brašnom posut kalup za pečenje. (Kalup možete obložiti i papirom za pečenje). Ravnomerno rasporedite ohlađene šljive po vrhu biskvita, pazeći da ih malo potisnete u smesu. Pečite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
Ovaj kolač je savršen je uz šolju kafe ili čaja i sigurno ćete uživati u njemu. Prijatno!
Probajte i Kiflice sa orasima, na brzaka.
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.
Kolač sa šljivama i čokoladomKolač sa šljivama i čokoladom Kolač sa šljivama i čokoladom