Petarde – NE!

Petarde

Vatrometi i petarde se često koriste tokom Božića i novogodišnjih praznika, često bez adekvatnog razmatranja potencijalnih tragičnih ishoda. Građani često pretrpe ozbiljne povrede usled neznanja, nespretnog rukovanja ili eksperimentisanja sa pirotehnikom. Mnogi vide vatromete kao bezopasnu zabavu, nesvesni opasnosti po život ili rizika od trajnih invaliditeta.

S obzirom na ove zabrinutosti, MUP apeluje na sve građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava. Iz Uprave policije ističu da vatrometi nisu igračke, naglašavajući da njihova nepažljiva upotreba može rezultirati ozbiljnim povredama, opekotinama, posekotinama i često oštećenjem lica, ruku i drugih delova tela, potencijalno dovodeći do invaliditeta.

Osim što izazivaju uznemiravanje građana i narušavaju javni red, nepažljivo rukovanje pirotehnikom može dovesti i do požara. Građanima se savetuje da prijave svako narušavanje javnog reda i mira lokalnoj policijskoj stanici ili pozivom na broj za hitne situacije 192.

Policijska uprava naglašava izričitu zabranu upotrebe pirotehnike u zatvorenim prostorima i na javnim mestima gde se okuplja veći broj ljudi, kao i prodaju pirotehničkih sredstava maloletnicima. Pored uticaja na ljude, vatrometi imaju štetne posledice i na životinje, izazivajući stres, različite bolesti i dugotrajna psihološka oštećenja. Vlasnicima kućnih ljubimaca se preporučuje da zaštite svoje životinje od direktnog izlaganja eksplozijama kada su napolju. Za one koje borave unutra predlaže se puštanje muzike ili uključivanje televizora kako bi se ublažila buka. Takođe, preporučuje se provođenje više vremena s ljubimcima i upotreba različitih metoda za skretanje njihove pažnje od vatrometa.

Petarder uplasen pas

Veliku opasnost predstavlja i kupovina pirotehinke sa pijace i od prodavaca koji nemaju dozvole za njihovu prodaju. Takva pirotehnika teško da je prošla bilo kakvu kontrolu kvaliteta, i verovatno je pravljena u nekoj šupi u Guangdongu, pa do detonaacije može doći u različitim vremenskim periodima. Kada eksplozija porani sekund ili dve, to može nekoga da košta prstiju.

Svake godine se apeluje na roditelje da razgovaraju sa decom i ukazu im na posledice upotrebe petardi i vatrometa, ali i da ih sami ne koriste, jer na taj način daju loš lični primer.