17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoNovogodišnji običaji širom sveta (drugi deo)

Novogodišnji običaji širom sveta (drugi deo)

European Top 44 Airplay chart

Dok se zavesa spušta na staru godinu, šarenilo novogodišnjih svetala obasjava gradove širom sveta. Svaka zemlja ima svoje jedinstvene načine dočeka Nove godine, prožete tradicijom, simbolima i običajima koji često odražavaju kulturološku raznolikost. U drugom delu ove priče, posetićemo neke druge države širom sveta.

Italijani kao i Španci

U Italiji, baš kao i u Španiji, postoji tradicija nošenja crvenog donjeg rublja na dočeku Nove godine. Veruje se da crvena boja donosi sreću, ljubav i strast u narednoj godini, pa stoga mnogi Italijani biraju crvene gaćice ili bokserice kao deo svoje odeće za doček.

Indijci teraju duhove

U Indiji, Novu godinu dočekuju veličanstvenim svetlosnim festivalima i vatrometom. Takođe je uobičajeno koristiti petarde i praviti buku kako bi se oterali zli duhovi. U nekim delovima zemlje, ljudi čiste svoje domove i organizuju svečane obroke kako bi dočekali Novu godinu.

Šveđani se ne odriču jelke tako lako

Šveđani svoje jelke često ostavljaju postavljene do kraja januara. Tradicija ukrašavanja jelki proteže se tokom cele sezone, donoseći radost i svetlost u domove tokom hladnih zimskih dana.

Tajlandska vodena borba

Tajland slavi Novu godinu Songkran festivalom, koji obuhvata veselu vodenu borbu među ljudima. Ova tradicija predstavlja simbol čišćenja od prošlosti i donošenja svežeg početka.

Meksička sreća sa 12 zrna grožđa

U Meksiku, doček Nove godine praćen je ritualom jedenja 12 zrna grožđa tačno u ponoć, svaki za jedan otkucaj sata. Ova praksa simbolizuje želje za svaki mesec u narednoj godini i donosi sreću onima koji je praktikuju. Ovaj običaj praktikuju i Španci.

Vatromet iznad Nila

U Egiptu, doček Nove godine često uključuje paljenje vatrometa iznad reke Nil. Ova spektakularna svetlosna predstava okuplja ljude duž obala Nila kako bi zajedno proslavili prelazak u novu godinu.

Raznolikost novogodišnjih tradicija širom sveta podseća nas na bogatstvo globalne kulture i zajedničkih ljudskih vrednosti. Bez obzira na to koje običaje praktikujemo, nova godina je vreme za radost, zajedništvo i nadu u bolju budućnost. Srećna Nova godina svima!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °