Naslovna stranicaVestiOd danas važi novi pravilnik o kriznim situacijama u školama

Od danas važi novi pravilnik o kriznim situacijama u školama

European Top 44 Airplay chart

Danas stupaju na snagu nove smernice u školama za postupanje u vanrednim situacijama. Detaljno su osmišljene kako bi se unapredila bezbednost učenika i osoblja u školskim okruženjima. Ovaj sveobuhvatni pravilnik, razvijen kao odgovor na nedavne tragedije i kao deo šireg napora za unapređenje bezbednosti u obrazovnim ustanovama, donosi niz mera i procedura koje treba sprovesti u slučaju hitnih događaja.

Najvažnije promene uključuju zahtev da sve škole budu opremljene alarmima za uzbunu i da imaju precizno definisane planove evakuacije. Osim toga, svaka ustanova mora obezbediti sigurna mesta unutar ili van same zgrade. Takođe, prostorije moraju biti jasno označene i mora postojati prostorni plan ustanove radi olakšavanja komunikacije i lociranja tokom kriznih situacija.

Nastavnici će imati odgovornost za zaključavanje učionica u slučaju potrebe, dok će se vežbe evakuacije sprovoditi najmanje jednom godišnje. Ovo je neophodno kako bi se osiguralo efikasno reagovanje u slučaju stvarne opasnosti. Različite vrste kriznih događaja uključuju prirodne smrti, pokušaje ubistva i samoubistva. Pored toga i saobraćajne nezgode, nestanci učenika, masovna trovanja, dojave o eksplozivnim napravama ili terorističkim napadima. Nisu isključene ni talačke krize, nasilje većih razmera, tehničko-tehnološke opasnosti, prirodne katastrofe, epidemije i ostale situacije koje zahtevaju hitnu reakciju.

Takođe, novi pravilnik uvodi timove za krizne situacije u školama, kojima se daju proširena ovlašćenja kako bi brzo i efikasno reagovali u hitnim situacijama poput nasilnih incidenata ili drugih ozbiljnih događaja. Direktori škola su obavezni da sprovedu sve odredbe pravilnika, s mogućnošću hitne smene ukoliko se uoče propusti u primeni.

Pored fizičkih mera, novi pravilnik pruža detaljne smernice za postupanje u slučajevima digitalnog nasilja, uključujući i seksualno digitalno nasilje. Time se osigurava holistički pristup bezbednosti u školama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °