1.3 C
Zrenjanin
6.12.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaPočela je 49. Pesnička štafeta

Počela je 49. Pesnička štafeta

Za dve nedelje, zrenjaninski bibliotekari i Jasminka Petrović, obići će 60 škola.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Tradicionalna manifestacija Pesnička štafeta održava se u Zrenjaninu do 26. septembra Manifestaciju će voditi književnica Jasminka Petrović koja će sa bibliotekarima iz Zrenjanina obići 60 škola na području Srednjeg Banata, sa opštinama Titel I Kikinda.

Tokom trajanja “Pesničke štafete” učenici osnovnih škola će imati priliku da predstave svoje poetsko umeće i talente, kao i da se druže sa Jasminkom Petrović. Najbolji pesnički radovi će biti nagrađeni na završnoj svečanosti, 26. septembra na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.

O manifestaciji

Manifestacija “Pesnička štafeta” Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” predstavlja jedan od najstarijih događaja u našoj zemlji posvećenih deci i mladima. Ovom manifestacijom istovremeno se promoviše aktivno učešće i kreativnost dece, kao i podsticanje umetničkog stvaralaštva koje je specifično usmereno ka njihovim potrebama. Ova inicijativa takođe uključuje priznate umetnike i stvaraoce kako bi zajedno doprineli obogaćivanju kulturne scene namenjene mladima.

Manifestacija uključuje takmičarski segment u kojem učenici recituju svoje stihove, a između njih se biraju najtalentovaniji u svakoj školi koji se kasnije takmiče za nagrade tokom završnog dela programa. Osim toga, škole organizuju doček pesnika, gde učenici imaju priliku da pokažu svoje veštine i talente kroz različite umetničke izraze kao što su drama, likovno stvaralaštvo, muzika, folklorni nastupi, i ples…

Svake godine, Pesnička štafeta okupi oko 10.000 učesnika, uključujući decu, prosvetne radnike, bibliotekare, roditelje i zaposlene u kulturi. Kroz 49 godina postojanja manifestacije, različite generacije su dale svoj trajni doprinos njenom razvoju.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” svake godine, kao deo manifestacije, objavljuje jedno delo dečje književnosti čiji je autor gost manifestacije. Ovim doprinosom se podstiče razvoj stvaralaštva za decu, a prilagođavanjem objavljenih dela i osobama sa oštećenim vidom, manifestacija se takođe trudi da kulturni sadržaji budu dostupni svima.

O književnici

Jasminka Petrović rođena je 1960. godine u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost te ostvarila bogatu karijeru u oblasti dečje književnosti i kulture.

U svojoj impresivnoj karijeri, uređivala je dečju emisiju na Radio Pingvinu, doprinosila časopisu “National Geographic Junior” i pisala za mnoge dečje časopise. Takođe je aktivno učestvovala u programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
1.3 ° C
1.3 °
1.3 °
75 %
2.9kmh
70 %
Wed
5 °
Thu
3 °
Fri
3 °
Sat
4 °
Sun
4 °