Hrana i piće

Tradicionalna jela, na pravi način (prvi deo)

Tradicionalna jela predstavljaju kulinarne reference duboko ukorenjene u istoriji, geografiji i načinu života neke kulture. Ona pričaju priče o prošlim generacijama, odražavajući obilje i oskudicu, proslave i svakodnevne rituale. Njihova važnost leži u sposobnosti da povežu pojedince sa njihovim precima, pružajući opipljivu vezu sa prošlošću i zajedničkim identitetom.

Tokom vremena, mnoga tradicionalna jela postala su globalne ikone, posebno ona iz Italije, uglavnom zbog uticaja globalizacije, migracija, masovnog turizma, tehnoloških napretka, kulinarskih emisija na svim televizijskim kanalima i činjenice da su sastojci iz celog sveta dostupni skoro svima.

Međutim, u današnjoj kulturi brzog načina života, jela prolaze kroz transformacije koje često rezultiraju gubitkom autentičnosti.

Evo nekih svetski popularnih jela, koja svi poznajemo, ali ih često viđamo u obliku drugačijem od originalnog.

Pasta carbonara

Carbonara je napolitanski recept za pastu koja je poznata zbog svog kremastog ukusa i bogate arome. Tradicionalno se pravi koristeći žumanca, pekorino sir, guanćial (dimljene svinjske obraze), i crni biber. Za razliku od nekih verzija izvan Italije, autentični recept ne uključuje pavlaku i slaninu. Sos se pravi tako što se pasta pomeša sa sirovom smesom umućenih žumanaca, koristeći toplotu od skuvane paste da skuva žumance i formira svilenkastu prevlaku.

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

karbonara 1

Grčka salata

Grčka salata, poznata kao horiatiki u Grčkoj, predstavlja osvežavajući miks paradajza, krastavaca, crnog luka, maslina, feta sira, i često, zelenih paprika. Za razliku od mnogih salata širom sveta, ne sadrži zelenu salatu ili druge vrste lisnatog povrća. Sastojci se obilno prelivaju maslinovim uljem i posipaju origanom. Velika kriška feta sira, ponekad posuta origanom, kruniše ovu salatu, čineći je prepoznatljivom. Neautentične verzije, posebno van Grčke, često dodaju sastojke kao što su zelena salata, punjene masline, sok od limuna, pa čak i kremaste prelive.

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

grcka salata

Salata caprese

Salata Caprese, ili „insalata Caprese“, je jednostavno italijansko jelo koje slavi sveže arome paradajza, mocarele, bosiljka i maslinovog ulja. Potiče sa ostrva Kapri i tradicionalno se sastoji od ovih ključnih sastojaka složenih ili raspoređenih u izmenjujućim šarama, začinjenih samo prstohvatom soli. Tokom vremena, pojavile su se varijacije sa dodacima kao što su balzamiko preliv, avokado ili pesto, tako odstupajući od izvornog recepta.

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

salata caprese

Gulaš

Specijalitet centralne Evrope, gulaš potiče iz Mađarske, ali se u celom svetu može naći u raznim varijacijama, sa kojima ipak prelazi u recepte nekih drugih jela. Krompir, sirće, limun, pavlaka, brašno, u nekim kuhinjama i gambori, lokalne varijacije nisu greh, ali nisu ni pravi gulaš, koji se sastoji od goveđeg ili svinjskog mesa, belog i crnog luka, slatke i ljute aleve paprike, sa prilogom pirea, ili neke testenine.

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

gulas 1

Čili kon karne

Čili kon karne, često jednostavno nazvan čili, je pikantni paprikaš koji potiče sa američkog jugozapada, posebno iz Teksasa. Tradicionalni recept se pretežno sastoji od govedine, čili papričica, luka i mešavine začina. U teksaškoj tradiciji pripremanja ovog jela, pasulj se smatra strancem i nema šta da traži u loncu.

Međutim, kada je čili postao popularan izvan Teksasa, počelo je da se pojavljuje mnogo varijacija, sa paradajzom i pasuljem, posebno crnim pasuljem, kao uobičajenim dodatkom. U nekim prilagođenim verzijama se mogu naći i drugi netradicionalni sastojci, kao što su kukuruz, pečurke, pa čak i testenina ili čokolada.

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

cili 1

Povezani članci

Back to top button