Hrana i piće

Potopljeni orašasti plodovi – 7 razloga zašto ih treba konzumirati

Ako želite mlađi izgled kože, ili da poboljšate rad srca i probavnog sistema trebali biste ovo da pročitate...

Potopljeni orašasti plodovi predstavljaju malu, ali moćnu tajnu za poboljšanje vašeg zdravlja. Možda niste znali, ali samo nekoliko sati potapanja može transformisati orašaste plodove u još zdraviju verziju. Evo zašto bi potopljeni orašasti plodovi trebalo da postanu neizostavan deo vaše svakodnevne ishrane.

Koje prednosti imaju potopljeni orašasti plodovi?

Kada se orašasti plodovi potapaju, esencijalni hranljivi sastojci poput gvožđa, proteina, kalcijuma i cinka se bolje apsorbuju u organizmu. Potapanje u vodi uklanja fitinsku kiselinu, koja može izazvati probleme sa varenjem. Time se omogućava bolja probava orašastih plodova i veća iskorišćenost hranljivih materija. Takođe, tanin se uklanja tokom potapanja, što poboljšava ukus i njihovu teksturu.

Najbolje vreme za konzumaciju orašastih plodova

Najbolje vreme za konzumaciju potopljenih orašastih plodova je ujutru. Da biste dobili maksimalne koristi od potopljenih orašastih plodova, započnite dan čašom vode, a zatim uzmite šaku potopljenih orašastih plodova. Kada orašaste plodove konzumirate ujutru, to pomaže u smanjenju umora i poboljšava raspoloženje za ostatak dana.

potopljeni orašasti plodovi

7 razloga zašto dan treba započeti potopljenim orašastim plodovima:

  1. Konzumacija potopljenih orašastih plodova povećava energiju i veoma je dobra za zdravlje hormona.
  2. Potopljeni bademi pomažu u smanjenju nivoa holesterola, kao i u poboljšanju pamćenja.
  3. Studije su pokazale da konzumacija orašastih plodova ujutru pomaže ljudima da izgube težinu. Pistacije i orasi su odlični ako želite da izgubite nekoliko kilograma.
  4. Orašasti plodovi imaju izuzetnu sposobnost kontrolisanja nivoa šećera u krvi. Ovo je veoma korisno za dijabetičare.
  5. Zdravlje srca će se značajno poboljšati kada počnete svakodnevno da konzumirate potopljene orašaste plodove ujutru.
  6. Orasi i bademi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala. Njihove nutritivne koristi štite ćelije od oštećenja. Dakle, konzumacija potopljenih orašastih plodova je važna ako želite mlađi izgled kože.
  7. Pekan orasi i pistaći imaju visoki sadržaj vlakana. Ta vlakna pomažu našem celokupnom probavnom sistemu i povećavaju dobre bakterije u našem telu, čime održavaju zdravlje creva.

Kako potopiti orašaste plodove?

Izaberite sveže orašaste plodove koje želite da potopite. Najčešće su to bademi, orasi, lešnici, pistaći ili indijski oraščići. Operite ih, a zatim stavite u veću posudu i prelijte hladnom vodom tako da ih u potpunosti prekrije. Ostavite orašaste plodove da se potapaju nekoliko sati, idealno preko noći (8-12 sati), a minimalno 2-4 sata ako ste u žurbi.

Nakon potapanja, ponovo ih isperite. Potopljene orašaste plodove možete odmah konzumirati ili ih čuvati u frižideru nekoliko dana.

Čia semenke ili lanene semenke? Znate li koje je bolje konzumirati?

Povezani članci

Back to top button