Hrana i piće

Prilozi sa pečurkama na 3 načina – Ukusne i jednostavne ideje sa šampinjonima

Prilozi sa pečurkama su sjajan način da obogatite svaki obrok, bilo da želite nešto brzo i jednostavno, ili malo složenije za posebne prilike. Šampinjoni, kao najpopularnija vrsta pečuraka, mogu se pripremiti na razne načine – od prženih do punjenih. U ovom tekstu, predstavićemo tri različita recepta sa šampinjonima, koji će zadovoljiti sve ukuse i ujedno vam dati inspiraciju za eksperimentisanje u kuhinji.

1. Punjeni šampinjoni

Ovaj prilog je savršen za ljubitelje ukusnih, ali brzih jela. Punjeni šampinjoni mogu da se pripreme u svega nekoliko koraka, a rezultat je neverovatno ukusan.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona (srednje veličine)
  • 150 g krem sira
  • 100 g rendanog parmezana
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sveže iseckanog peršuna
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Prvo operite šampinjone i pažljivo uklonite stabljike, koje možete sitno iseckati i dodati u fil. U manjem tiganju, na srednje jakoj vatri, propržite iseckani beli luk dok ne počne da miriše. U međuvremenu, u posudi pomešajte krem sir, rendani parmezan, proprženi beli luk, origano i iseckani peršun. Dodajte so i biber po ukusu. Ovom smesom napunite svaku kapu šampinjona, a zatim ih stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180°C. Pecite ih oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem drugih sastojaka po želji, kao što su pršuta, pečena paprika ili čak masline. Punjeni šampinjoni savršeno se slažu sa salatom ili kao aperitiv.

2. Prženi šampinjoni sa maslacem i belim vinom

Odličan su prilog uz meso, na primer sa piletinom u sosu od belog vina. Možete ih servirati i sa testeninom.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona, isečenih na deblje ploške
  • 50 g maslaca
  • 100 ml belog vina
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U velikom tiganju otopite maslac na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte šampinjone i propržite ih, povremeno mešajući, dok ne omekšaju i postanu zlatno smeđi. Nakon toga, sipajte belo vino i nastavite da kuvate još nekoliko minuta, dok vino ne ispari i šampinjoni upiju sve te bogate ukuse. Na kraju, dodajte so i biber, promešajte, i još malo propržite sve dok se sastojci dobro ne povežu.

Prilozi sa pečurkama

3. Pečeni šampinjoni sa pavlakom i sirom

Ako želite nešto kremasto i bogato, pečeni šampinjoni sa pavlakom i sirom su idealan izbor. Ovaj prilog je odličan uz pečeno meso ili kao užina.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g rendanog sira (može biti gauda, ementaler)
  • 1 kašičica svežeg majčine dušice
  • 1 kašičica origana
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Šampinjone pažljivo poređajte u vatrostalnu posudu, tako da svi imaju dovoljno prostora. U manjoj šerpici, zagrejte pavlaku na srednjoj vatri. Pazite da ne proključa, već da se samo zagreje do tačke kada počne da stvara male mehuriće na ivicama. Kada se pavlaka dovoljno zagreje, dodajte rendani sir i mešajte sve dok se potpuno ne otopi i smesa ne postane kremasta i glatka. Ovu kremastu smesu pažljivo prelijte preko šampinjona, pazeći da svi komadi budu lepo prekriveni.

Zatim pospite svežim majčinom dušicom, origanom i začinite solju i biberom po ukusu. Prebacite posudu u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi, a pavlaka počne da formira mehuriće na ivicama. Kada se sve lepo zapeku, izvadite iz rerne i poslužite dok je još toplo.

Za bogatiji ukus, možete dodati pečenicu ili šunku u smesu pre nego što prelijete šampinjone.

Pečurke su neverovatno svestran sastojak i mogu se pripremiti na mnogo različitih načina, a koji god da izaberete, sigurno će biti ukusan. Takođe možete isprobati i Svinjske krmenadle u sosu – recept.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button