Putovanja

Putovanje sa kućnim ljubimcem preko granice – sve što morate znati

Putovanje sa kućnim ljubimcem preko granice može biti uzbudljivo iskustvo, ali zahteva pažljivo planiranje i poštovanje različitih propisa i zahteva zemalja kroz koje prolazite. Da biste napustili granicu sa kućnim ljubimcem morate ispoštovati sledeća pravila:

Putovanje kućnih ljubimaca iz Srbije u zemlje EU

Navedena pravila se odnose na pse, mačke i krznašice.

Priprema za putovanje sa kućnim ljubimcima preko državne granice u zemlje članice Evropske unije zahteva detaljnu pripremu i poštovanje specifičnih pravila kako bi se osiguralo bezbedno i legalno putovanje za vašeg ljubimca.

Pasoš za kućne ljubimce: Ovaj dokument je neophodan da bi potvrdio identitet vašeg ljubimca i njegovu vakcinaciju protiv besnila. Bez njega, ljubimac neće moći da pređe granicu.

Mikročip ili tetovaža: Svaki ljubimac mora biti trajno obeležen mikročipom koji ispunjava međunarodne standarde ili tetovažom (ako je tetoviran pre 3. jula 2011. godine).

Vakcinacija protiv besnila: Pre putovanja, ljubimac mora biti vakcinisan protiv besnila, a vakcinacija mora biti evidentirana u pasošu za kućne ljubimce.

Veterinarski sertifikat: Ovaj dokument se izdaje od strane lokalne veterinarske inspekcije i potvrđuje da je vaš ljubimac zdrav za putovanje. Važno je da sertifikat bude izdat najkasnije 48 sati pre putovanja kako bi bio važeći pri prelasku granice.

Serološki test na besnilo: Za neke zemlje članice EU, poseban serološki test je obavezan. Ovaj test se sprovodi najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila i potvrđuje prisustvo odgovarajućeg nivoa antitela u krvi ljubimca, čime se garantuje njegova zaštita od ove opasne bolesti tokom boravka u zemljama EU.

Dodatni zahtevi: Svaka zemlja može imati dodatne zahteve, kao što su tretmani protiv parazita ili ograničenja za mladunce. Na primer, neke zemlje zahtevaju da psi budu tretirani protiv Echinococcus-a između 24 i 120 sati pre putovanja.

Da biste saznali da li postoje dodatni zahtevi za putovanje sa kućnim ljubimcem u određenu zemlju, posetite zvanične veb stranice te zemlje ili kontaktirajte njihovu ambasadu ili konzulat.

putovanje sa kućnim ljubimcem

Putovanje kućnih ljubimaca u treće zemlje

Prilikom putovanja sa kućnim ljubimcima u treće zemlje, neophodno je da ih prati Veterinarski zdravstveni sertifikat, osim za putovanje u Rusku Federaciju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za nekomercijalno kretanje.

Koraci za pripremu:

Proverite zahteve:

  • Pre puta, vlasnik životinje treba da se raspita kod nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije o postojanju bilateralno usaglašenog sertifikata za putovanje u zemlju u koju planiraju da putuju.

  Usaglašavanje sertifikata:

   • Ako ne postoji usaglašen sertifikat, potrebno je podneti zahtev Upravi za veterinu za usaglašavanje sertifikata najmanje 3 meseca pre puta.

   Potvrda i izdavanje sertifikata:

    • Nakon što Uprava za veterinu potvrdi uspešnost bilateralnog usaglašavanja sertifikata, vlasnik može podneti zahtev nadležnoj veterinarskoj inspekciji za izdavanje Veterinarsko-zdravstvenog sertifikata.

    Komercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz Republike Srbije u druge zemlje

    Kada životinje menjaju vlasnika, poklanjaju se ili prodaju, ako vlasnik putuje sa šest ili više kućnih ljubimaca u nekomercijalne svrhe, ili kada kućni ljubimac putuje sam bez pratnje vlasnika ili u druge komercijalne svrhe, to se smatra komercijalnim kretanjem kućnih ljubimaca.

    Za komercijalno kretanje kućnih ljubimaca moraju biti ispunjeni svi uslovi kao i za nekomercijalno putovanje. Pored toga, za komercijalno putovanje u zemlje EU i treće zemlje koje to zahtevaju, kućni ljubimac mora da potiče iz odobrenog objekta za držanje kućnih ljubimaca koji su upisani u registar Uprave za veterinu i da ispunjava propisane uslove: vet.minpolj.gov.rs/sr/registri.

    Većina trećih zemalja zahteva pribavljanje dozvola za uvoz kućnih ljubimaca, te je neophodno da se veterinarskoj inspekciji pre izda veterinarski sertifikat za putovanje podnese na uvid pre izdanja veterinarskog zdravstvenog sertifikata.

    kuca

    Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca u RS

    Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (unos) iz zemalja članica EU i Andore, Švajcarske, Farskih Ostrva, Gibraltara, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina i Vatikana

    Za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca sledeći zahtevi moraju biti ispunjeni:

    • Životinje treba da budu trajno obeležene mikročipom.
    • Kućni ljubimci moraju biti vakcinisani protiv besnila sa najmanje jednom antigenskom jedinicom po dozi (preporuka Svetske zdravstvene organizacije) ili rekombinovanom vakcinom koja izražava imunizujući glikoprotein virusa besnila u živom virusnom vektoru. Mora proći 21 dan od dana vakcinacije u slučaju prve vakcinacije protiv besnila.
    • Kućni ljubimci moraju zadovoljavati sve preventivne mere potrebne za zaštitu javnog zdravlja i zdravlja kućnih ljubimaca radi kontrole bolesti ili infekcija koje nisu besnilo, a koje bi se mogle proširiti zbog premeštanja tih istih kućnih ljubimaca, u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo.
    • Kućne ljubimce mora pratiti ispravno popunjen pasoš izdat od ovlašćenog veterinara određene zemlje.

    Ako je životinja mlađa od 12 nedelja ili ima između 12 i 16 nedelja, može da uđe ako:

    • Vlasnik ili ovlašćeno lice dostavi potpisanu izjavu da kućni ljubimci od rođenja do trenutka nekomercijalnog kretanja nisu imali nikakav kontakt sa divljim životinjama prijemčivim na besnilo, ili
    • Kućni ljubimci su u pratnji svoje majke od koje su još uvek zavisni, a iz pasoša koji prati majku može se utvrditi da je pre njihovog rođenja majka vakcinisana protiv besnila u skladu sa uslovima u pogledu vakcinacije.

    Šta ako ljubimac ne ispunjava uslove?

    Ako kućni ljubimac ne ispunjava veterinarske uslove, ulazak u Republiku Srbiju može biti odbijen, tj. ljubimac vraćen u zemlju porekla ili stavljen u karantin. U takvom slučaju, vlasnik životinje snosi sve troškove koji su nastali sprovođenjem ovih mera.

    Ko može da putuje sa kućnim ljubimcem?

    Ljubimac može da se kreće u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica kojem je vlasnik dao ovlašćenje.

    Da biste prešli granicu pasoš je neophodan i vama. Zato proverite da li vam je pasoš važeći, a ako nije biće vam potreban sledeć i članak: Izrada pasoša – detaljna procedura u 4 koraka.

    Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem Putovanje sa kućnim ljubimcem

    Povezani članci

    Back to top button