Život

Sladoled kod kuće, 3 brza recepta

Sladoled kod kuće morate imati, jer leto i sladoled ne idu jedno bez drugog. Pored mora onoga što vas mami iz zamrzivača, možete biti i sam svoj sladoledžija. Za decu, za odrasle, u svako doba dana ili godine, ovaj sladoled ćete napraviti brzo, u zdravijoj ili ukusnijoj varijanti, a mi vam donosimo 3 brza recepta za sladoled kod kuće u kome će svi uživati.

Sladoled sa vanilom

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 5 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin štapić ili 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte mleko i slatku pavlaku na srednjoj temperaturi. Dodajte vanilin štapić (rascepite ga po dužini) ili ekstrakt vanile. Zagrevajte dok ne počne da ključa, a zatim sklonite sa vatre.
  2. U velikoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
  3. Polako dodajte toplo mleko i pavlaku u smesu od žumanaca, neprestano mešajući kako bi se izbeglo zgrušavanje.
  4. Vratite smešu u šerpu i kuvajte na niskoj temperaturi, stalno mešajući, dok se masa ne zgusne. Nemojte dozvoliti da proključa.
  5. Procedite smešu kako biste uklonili vanilin štapić i eventualne grudvice, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.
  6. Za još bolji sladoled kod kuće, ohlađenu smesu prebacite u aparat za sladoled. Ako nemate aparat, prebacite u posudu, pokrijte je i zamrznite, mešajući na svakih 30 minuta dok se ne stegne (oko 4 sata).

Sladoled sa čokoladom

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g tamne, bele ili mlečne čokolade
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera
  • 2 kašike kakao praha

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i kakao prah na srednjoj temperaturi, mešajući dok se kakao ne rastvori. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne istopi.
  2. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
  3. Polako dodajte toplo mleko i čokoladu u smesu od žumanaca, stalno mešajući.
  4. Vratite sve u šerpu i kuvajte na niskoj temperaturi dok se smesa ne zgusne.
  5. Sklonite sa vatre, procedite i ostavite da se potpuno ohladi.
  6. Zamrznite smesu, mešajući svakih 30 minuta dok ne postigne željenu konzistenciju.

Voćni sladoled

Sastojci:

  • 500 g svežeg voća (jagode, maline, breskve…)
  • 200 g šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema:

  1. Operite i očistite voće, zatim ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Po želji, možete procediti pire.
  2. U voćni pire dodajte šećer i limunov sok, dobro promešajte i ostavite 10 minuta da se šećer rastopi.
  3. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodajte mleko i pažljivo sjedinite sa pireom od jagoda.
  4. Ohlađenu smesu zamrznite, mešajući svakih 30 minuta dok se ne postigne željena konzistencija.

Ukoliko se odlučite da isprobate neki od ovih recepata i napravite sladoled kod kuće, ohlađenu smesu možete izliti i u kalupe za sladoled. Na taj način će najmlađima biti još zanimljiviji.

Sladoled kod kuće pravite za sve ukućane, a lubenica mohito svakako isprobajte, ali ga nemojte davati deci.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button