Naslovna stranicaVestiVestiTreća doza vakcine - ko, kada i gde

Treća doza vakcine – ko, kada i gde

Vakcinacija trećom dozom nije obavezna, pa tako ni građani koji dobiju poziv, nisu u obavezi da se odazovu.

European Top 44 Airplay chart

Od utorka, 17. avgusta, građanima Srbije je omogućena treća doza vakcine, ukoliko je od revakcinacije prošlo 180 dana, odnosno 6 meseci. Prema zvaničnom saopštenju građani će dobiti obaveštenje SMS-om ili putem e – maila u okviru kog će biti preusmereni na Portal eUprave gde se nalaze detaljnije informacije.

Kako se navodi, nije potrebno da se primi ista vakcina kojom su izvršene vakcinacija i revakcinacija. Jedini izuzetak u ovom slučaju su osobe koje budu insistirale da i ovoga puta prime Sputnjik V vakcinu – tada se preporučuje prva komponenta ove vakcine.

Ko?

Treću dozu vakcine može da primi svaka osoba koja je revakcinisana pre najmanje šest meseci. I ovoga puta prednost imaju osetljivije kategorije – osobe preko 60 godina, hronični bolesnici kao i ljudi koji rade u zdravstvenom sistemu.

Kada?

Svako ko je vakcinisan će dobiti informaciju u vezi sa terminom primanja treće doze, a kako je navedeno na Portalu eUprave, ova vakcinacija će se obavljati prema redosledu primanja prethodne dve vakcine.

Gde?

Važno je napomenuti da građani nisu u obavezi da na vakcinisanje po treći put odu na isto mesto gde su bili prethodna dva puta. Konkretno, u Zrenjaninu je punkt za vakcinaciju u Staroj specijalističkoj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °