Uradi sam - katalog
25 C
Zrenjanin
21.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotUgradnja PVC stolarije: Šta treba znati?

Ugradnja PVC stolarije: Šta treba znati?

Na šta da obratite pažnju kod odabira stolarije, ukazuje Veselin Pajdak iz firme Premium PVC.

European Top 44 Airplay chart

Kada je najzgodniji momenat da se na kući/stanu menja stolarija?

Ugradnja pvc stolarije se može obaviti tokom cele godine, materijali su toliko napredovali da im vremenski uslovi nimalo ne smetaju.

Kako odabrati odgovarajuće profile?

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača pvc profila. Neki su više neki manje kvalitetnii što se odražava i na cenu same stolarije. Prilikom odabira profila treba obratiti pažnju na broj vazdušnih komora (5,6,7) jer te komore profilu daju toplotnu i zvučnu izolaciju. Takođe, bitno je obratiti pažnju i na debljinu metalnog ojačanja (1.5 mm;2 mm) koji profilu daje čvrstoću, kao i na debljinu spoljašnjeg zida profila (2.5-3 mm).

pvc 02
foto: pvcprofilecn.com

Na šta treba obratiti pažnju kod odabira stakla?

Staklo zauzima najveću površinu prozora te je najviše izloženo spoljašnjim uticajima. Upravo zato je to površina preko koje se gubi najviše energije. Zbog toga se u pvc stolariju ugrađuju takozvana termopan stakla koja pružaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Ovakav prozor može da sadrži dva ili tri stakla međusobno odvojena prostorom ispunjenim vazduhom. Prilikom odabira stakla treba voditi računa o termoizolacionom koeficijentu a to se postiže ugradnjom niskoemisionih ili clima guard solar stakala u paketu.

Dodatnu izolaciju, zvučnu i toplotnu, pružaju roletne. Takođe, sprečavaju prodor svetlosti u prostoriju i štite od radoznalih pogleda. Mogu biti pvc ili aluminijumske.

DECABA3E 7419 4031 8C28 1D92B3CE79F7
foto: 105.rs

Koliko su važni okovi i kakvi oni treba da budu?

Okov za pvc stolariju mora biti dobrog kvaliteta da bi se obezbedilo dugo i pravilno funkcionisanje. Okovi povezuju krilo i ram i treba da obezbede pravilno naleganje jedno na drugo, sprečavaju rasipanje energije, a pružaju i zaštitu od provale.

Kakvu ulogu imaju okapnice?

Uloga spoljašnjih okapnica je, pored estetike, da odvode vodu ili kišnicu dalje od prozora i zida da ne bi došlo do prodora vode unuta ili vlaženja zida. Mogu biti pvc, alu ili limene. Unutrašnje okapnice opet pored estetske, imaju i ulogu u zaštiti unutrašnjeg dela zida od oštećenja i lakše održavanje.

C9C69F04 ABE7 4435 B358 E592F454BE37
foto: 105.rs

Polovna stolarija DA ili NE? Zašto?

Ako se odlučite za polovnu stolariju, treba da znate da je već bila korišćena dugi niz godina, proizvedena od profila sa manjim brojem vazdušnih komora što direktno utiče na toplotnu izolaciju profila, sa okovima za koje je jako teško naći rezerni deo ako dođe do kvarova. Najčešće je ta stolarija i oštećena prilikom demontaže, diht gume su najčešće iskrzane od korišćenja, pa ako želite da sve dovedete u funkcionalno stanje, može da košta skoro kao nova, a da pritom nemate nikakvu garanciju. Što se mene tiče, polovno ne. Novo je novo, a tu je i sigurnost u vidu garancije koju dobijate.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
25 ° C
27.8 °
25 °
59 %
3.4kmh
8 %
Čet
25 °
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °