Putovanja

Vize za državljane Srbije – Za koje destinacije su potrebne?

Vize za državljane Srbije i vlasnike crvenog pasoša, ni ove letnje sezone neće predstavljati problem. U 2024. godini, državljani Srbije, bez unapred pribavljene vize, mogu putovati u 135 zemalja sveta. U ovim državama, viza vam, ili uopšte neće biti potrebna, ili ćete je pribaviti odmah po ulasku u tu državu, a često ju je moguće nabaviti i online.

Vodeći se najčešćim izborom srpskih turista i ponudom turističkih agencija, donosimo informacije o vizama za omiljene letnje destinacije.

Vize za državljane Srbije nisu potrebne u Evropi

Bilo da letujete u Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španiji, Bugarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji Evrope, viza vam neće biti potrebna, za boravak do 90 dana.

Osim, ukoliko planirate letovanje u Ujedinjenom kraljevstvu. U tom slučaju, informacije potražite ovde.

vize za državljane srbije
foto: 105.rs

Turska i UAE

Turska je zemlja koja se prostire na dva kontinenta, ali državljane Srbije, važi isto vizno pravilo kao i u ostalim evropskim zemljama. Viza vam neće biti potrebna za Tursku, ukoliko planirate da tamo boravite manje od 90 dana.

Ako je vaš izbor ovog leta Dubai, pravilo je isto.

Egipat

Za putovanje u Egipat postoje nekoliko opcija za dobijanje turističke vize:

Na graničnom prelazu: Moguće je dobiti jednokratnu turističku vizu na graničnom prelazu. Ova viza važi 30 dana, a potreban je važeći pasoš. Rok važenja pasoša za turističko putovanje mora biti najmanje 6 meseci od planiranog povratka.

U Ambasadi Egipta u Beogradu: Vizu možete dobiti direktno u Ambasadi Egipta u Beogradu. Obavezno kontaktirajte ambasadu kako biste zakazali termin dolaska. Cena vize je, u tom slučaju 10 evra.

Online ili na aerodromu: Vizu možete dobiti i online ili na aerodromu, po sletanju, po ceni od 25 evra.

Putem sajta: Zahtev za turističku vizu možete podneti putem sajta visa2egypt.gov.eg najmanje 7 dana pre planiranog putovanja. Na sajtu su dostupne jednokratna turistička viza po ceni od 25 i višekratna po ceni od 60 evra.

  Tunis

  Za državljane Srbije, od 2023. godine, potrebna je viza za Tunis. Ukoliko putujete individualno, za vizu morate aplicirati u ambasadi u Beogradu. Viza se čeka 15 do 20 dana, a u tom slučaju koštaće 75 evra.

  vize za državljane srbije

  Ako u Tunis putujete preko turističke agencije, u okviru grupnog organizovanog putovanja čarter letom  uz vaučer agencije za hotelski smeštaj i povratnu avionsku kartu, vizu dobijate kada stignete u Tunis, i cena je 18 – 20 evra.

  Zanzibar (Tanzanija)

  Sve popularnija destinacija za letovanje među Srbima je Zanzibar. Za ulazak u Tanzaniju, vize za državljane Srbije, ali i za sve druge turiste, je potrebna. Dobija se na ulasku u zemlju. Cena je 50 bilo da plaćate u evrima ili dolarima, pa se više isplati platiti u dolarima.

  Naravno, za putovanje u inosranstvo najpre će vam biti potreban pasoš. Ako vam je potreban novi, informišite se o proceduri za izradu.

  Povezani članci

  Back to top button