20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaZaštita vodomera tokom zime

Zaštita vodomera tokom zime

European Top 44 Airplay chart

Zaštita vodomera u zimskom periodu je poželjna, iako zime već neko vreme nisu jake kao ranije. Ipak, pravilna zaštita od niskih temperatura, ključna je kako bi se izbegle havarije, prekidi vodosnabdevanja i nepotrebni troškovi.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacije“ imaju nekoliko saveta kako da vodomere sačuvate tokom zimskih meseci.

Toplotna izolacija vodomera je vrlo važna. Samo zavijanje vodomera u krpe nije dovoljna zaštita. Preporučuje se postavljanje termoizolacionih materijala kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama.

Proverite poklopce na vodovodnim šahtovima. Pobrinite se da su dobro zatvoreni kako bi se sprečilo smrzavanje vodomera i vode u cevima. Takođe, trebalo bi izolovati cevi u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju.

Za objekte poput vikendica ili praznih kuća koje se retko koriste, preporučuje se zatvaranje vode, provera instalacija i vodomera, kao i ispuštanje vode iz sistema kako bi se izbeglo smrzavanje i pucanje vodomera i cevi. Takođe, savetuje se i isključivanje dvorišnih česmi u zimskom periodu. Osim toga, trebalo bi isprazniti ili zaštititi vodovodne instalacije koje vode do nezagrejanih prostorija.

Ukoliko ipak dođe do pucanja vodomera, korisnici se podsećaju da se obrate Službi naplate koja se nalazi u Korisničkom centru „Vodovoda“ u Petefijevoj 3, radi daljih koraka.

  Ovi saveti, trebalo bi da pomognu u zaštiti vodomera i instalacija tokom zimskih meseci.

  MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

  Vreme i kvalitet vazduha

  Zrenjanin
  clear sky
  20.6 ° C
  20.6 °
  20.6 °
  71 %
  4.4kmh
  6 %
  Sre
  25 °
  Čet
  26 °
  Pet
  24 °
  Sub
  28 °
  Ned
  26 °