25.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoBožićna pšenica - kako je posejati

Božićna pšenica – kako je posejati

Idealno vreme za sejanje žita za božićnu pšenicu su baš ovi dani, počnite sa pripremom na vreme.

European Top 44 Airplay chart

Božićna pšenica je tradicionalni običaj u mnogim pravoslavnim zemljama tokom božićnih praznika. Ovaj običaj uključuje sejanje pšenice, koja se tada pažljivo neguje i prati do Božića kada postaje deo božićnih obreda.

Simbolika božićne pšenice ima više značenja. Pšenica predstavlja život, plodnost i obnavljanje prirode, simbolizuje Isusa Hrista kao „hleb života“. Takođe se vezuje za tradiciju darivanja, pa se često pšenica daruje kao simbol blagoslova, sreće i prosperiteta tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Postoji tradicionalno verovanje koje sugeriše da izgled i visina božićne pšenice imaju simboličan uticaj na uspeh žetve naredne godine. Prema ovom uverenju, bujna, visoka i zelena božićna pšenica simbolizuje obilje i plodnu godinu, predviđajući dobru žetvu. S druge strane, slaba i bleda pšenica tumači se kao znak da će žetva biti manje obimna.

Ovako je možete pripremiti:

Potrebno je da žito prethodno pripremite. Sipajte ga u posudu sa mlakom vodom i ostavite oko 48h da stoji. U posudu u koju ćete sejati žito stavite sloj zemlje od oko 5 cm i neka posuda stoji na sobnoj temperaturi. Najbolje bi bilo da ta posuda bude duboka kako bi se žito ukorenilo. Nakon 48h ocedite žito iz vode i pokrijte zemlju u tankom sloju tako da popunite celu površinu. Žito treba držati na svetlom mestu i sobnoj temperaturi. Kada nikne, prebacite ga u hladniji deo prostorije jer će u suprotnom brzo početi da raste. Svaki dan ga zalivajte pomalo ili prskajte vodom iz pumpice. Možete ga „šišati“ kako bi bilo ravno. Idealno vreme za početak pripreme su ovi dani, oko 18-19. decembra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
25.6 ° C
25.6 °
19.5 °
53 %
5kmh
29 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °