20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeGrč u nozi - zašto se dešava

Grč u nozi – zašto se dešava

Sigurno vam je poznat neprijatan osećaj kada vas iz sna budi grč u nozi, ili tokom vežbanja, plivanja...

European Top 44 Airplay chart

Grčevi u mišićima predstavljaju privremenu bolnu kontrakciju mišića koja često može biti izuzetno neugodna. Ovi grčevi se obično javljaju iznenada, a mišići se grče i zatežu, što može izazvati osećaj bola. Grč u nozi je česta pojava i može se javiti kod ljudi svih uzrasta. U ovom tekstu, bavili smo se uzrocima, simptomima, faktorima rizika, prevencijom i sprečavanjem grčeva u mišićima.

Uzroci grčeva u mišićima:

  • Nedostatak minerala: grčevi mogu biti povezani sa nedostatkom minerala kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum u organizmu. Ovi minerali su neophodni za pravilno funkcionisanje mišića.
  • Dehidratacija: nedostatak tečnosti u organizmu može dovesti do grčeva u mišićima. Dehidratacija ometa normalnu ravnotežu elektrolita u organizmu, što utiče na rad mišića.
  • Preterano vežbanje: Intenzivno vežbanje ili prekomerna fizička aktivnost bez odgovarajućeg istezanja može izazvati grčeve u mišićima.
  • Umor mišića: Dugotrajna upotreba određenog mišića ili umor može doprineti pojavi grčeva.
  • Nedovoljan unos nutrijenata: Nepravilna ishrana koja ne obezbeđuje dovoljno nutrijenata može doprineti pojavi grčeva.

Grčevi u nogama češće se javljaju kod žena i njihova učestalost raste sa godinama starosti.  Osobe kod kojih se javljaju grčevi u nogama uglavnom su potpuno zdrave osobe ili osobe čija oboljenja nisu direktni uzroci pojavi grčeva u nogama.

Prevencija grčeva u mišićima

Prvi korak u ublažavanju grčeva je ustati i prošetati, bez obzira na bol. Zatim, istezanje mišića, masaža i lagano hodanje mogu ubrzati olakšanje. Ako su grčevi česti tokom noći, masaža sa eteričnim uljem peperminta može pomoći u opuštanju mišića. Ovo ulje karakteriše osvežavajuće dejstvo koje hladi i opušta mišiće. Važno je izbegavati preterane fizičke aktivnosti koje mogu štetiti. Pre spavanja blago istezanje celog tela može pomoći, a unošenje magnezijuma može preventivno delovati protiv pojave grčeva.Naravno bez zdrave ishrane i dovoljnog unosa tečnosti ne možete rešiti ni ovu pojavu.

magnezijum

Kada se treba obratiti lekaru zbog grčeva u nozi?

Iako je grč u nozi često bezopasan i prolaani, postoje situacije u kojima se preporučuje medicinska pomoć. To su sledeće situacije: ako se grčevi u nozi javljaju često, postaju izuzetno bolni ili traju duže nego obično; ako su grčevi praćeni drugim simptomima poput otoka, crvenila, groznice ili promena u boji kože; ako grčevi ometaju vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti ili utiču na kvalitet vašeg života; kao posledica koriščenja novih lekova itd.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °