Vesti Zrenjanin

Zrenjanin vesti  | 10. jul

Kako biste ostali u toku sa najnovijim informacijama iz Zrenjanina, tokom dana ćemo ažurirati ovu objavu.

Pred vama su aktuelne vesti za Zrenjanin:

Gradonačelnik Zrenjanina juče je posetio hram Vavedenja Presvete Bogorodice

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura juče je posetio hram Vavedenja Presvete Bogorodice kako bi se informisao o planiranim aktivnostima povodom dva važna jubileja. U pratnji su bili zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i predsednik Saveta MZ Gradnulica Siniša Vukić, a domaćin im je bio starešina hrama, protojerej dr Ninoslav Kačarić.

Hram, izgrađen 1777. godine na mestu nekadašnjeg manastira metohija Hilandara, priprema se za proslavu 250 godina od izgradnje 2027. godine, kao i 60 godina od kanonizacije Prepodobnog Rafaila Banatskog 2025. godine, zajedno sa Svetim Teodorom Vršačkim.

Starešina hrama, dr Kačarić, najavio je projekte poput izrade novog krsta na tornju, elektirifikacije tornja sata, obnove fasade hrama, izgradnje pailionice sveća sa prodavnicom, pristupnog puta i kapije za ulaz vozila, kao i izdavanje monografije posvećene Svetom Rafailu i hramu.

Gradonačelnik je takođe posetio kapelu Svetog Rafaila, parohijski dom i radove na obnovi trščane pokrivke za ostatke starog bresta, starog više od pet vekova, koje je posebno značajan kao spomenik grada na Begeju. Zahvalivši se starešini hrama na gostoprimstvu, gradonačelnik je najavio podršku lokalne samouprave u pripremi jubileja, ističući važnost hrama kao verskog i kulturnog objekta za gradsku baštinu.

Grad Zrenjanin redovno izdvaja sredstva za projekte verskih zajednica, uključujući i hram Vavedenja Presvete Bogorodice, te će podržati sve planirane aktivnosti u narednom periodu.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button