16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.

Zrenjanin vesti | 13. maj

European Top 44 Airplay chart

Policija sprovodi intenzivnu kontrolu saobraćaja tokom ove nedelje

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će saobraćajna policija sprovesti intenzivnu kontrolu saobraćaja od 13. do 19. maja, u sklopu međunarodne akcije koju istovremeno provodi 31 evropska zemlja članica Mreže saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL). Fokus će biti na otkrivanju prekršaja vozača autobusa i teretnih vozila, a posebno se obraća pažnja na autobuse koji prevoze decu na ekskurzije i kulturne manifestacije.

Saobraćajna policija će se strogo pridržavati zakonskih propisa o bezbednosti u saobraćaju i radnom vremenu vozača, te će odbiti dozvolu za organizovan prevoz dece ukoliko se otkriju nepravilnosti tokom kontrole.

U februaru, tokom slične međunarodne akcije, saobraćajna policija je otkrila i sankcionisala 719 vozača autobusa i 8.007 vozača teretnih vozila.

Izložba “ Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“

U petak, 17. maja u 19h, salon Narodnog muzeja Zrenjanin će biti domaćin svečanog otvaranja izložbe pod nazivom „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“. Posetioci će imati priliku da uživaju u 50 remek-dela eminentnih srpskih i jugoslovenskih slikara, među kojima su Paja Jovanović, Uroš Predić, Stevan Aleksić, Nadežda Petrović, Vasa Pomorišac, Ignjat Job, Petar Dobrović, Ivan Radović, Marko Stupar i mnogi drugi.

Raznovrsne tehnike kao što su ulje na platnu, ulje na kartonu, crtež olovkom, linorez i druge, oživljavaće portrete, aktove, vedute gradova, primorske motive, mrtvu prirodu i socijalističke teme kroz nekoliko tematskih celina.

Ova izvanredna zbirka umetničkih dela potiče iz kolekcije porodice Janićević iz Beograda, često prikazivanih na značajnim izložbama širom zemlje. Neke od njih tematski se uklapaju sa delima već izloženim u stalnoj postavci Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin. Osim toga, posetioci će imati priliku da vide i retka dela srpskih i jugoslovenskih autora koji su manje poznati javnosti.

Ivana Arađan, viši kustos – istoričar umetnosti, je autorka postavke, uz podršku istoričara umetnosti Vladimira Janićevića i Milana Janićevića. Izložba će biti otvorena za javnost sve do 1.jula.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °