Hrana i pićeKorisno

5 načina da prepoznaš svežu ribu

Potraga za svežim namirnicama nekada zna da potraje i natera te u obilazak mnogo pijaca, mesara i marketa. Nekad je, ipak, dovoljno da znaš nekoliko trikova.

U toku je veliki post, tokom kog se, između ostalog, konzumira više ribe. Takođe, bliži se Veliki petak koji svake godine povećava potražnju za ribom.

Ako želiš da pripremaš svežu ribu, a nisi je sam ulovio, bilo bi dobro da znaš kako da prepoznaš da li je riba zaista sveža. Za početak, na ovom našem podneblju, radije biraj rečnu od morske ribe. Najbliže more, nije nam baš blizu, pa je i verovatnoća da morska riba ovde bude sveža, manja.

Oči

Svetlucave i blago ispupčene oči su znak da je riba sveža. Dakle, ako riba ima bistar pogled, može u korpu, ako je pogled mutan, a oči krvave, ne kupuj.

Koža

Sveža riba ima svetlu kožu koja svetluca, odnosno presijava se na svetlosti. Ako ovog sjaja nema, to je jasan znak da riba nije sveža.

Škrge

Sveža riba ima crvenkaste škrge kod koje su pojedinačne pregrade odvojene i nisu slepljene. Kada riba stoji dužež nego što bi trebalo, te pregrade su slepljene i sluzave.

Dodir

Meso sveže ribe, trebalo bi da je tvrdo, a ne mako i elastično. Pre nego što kupiš, obavezno pipni.

Sluzavost

Kod nekih drugih namirnica sluzavost nije dobar znak i takve namirnice ne treba konzumirati. Međutim, kod ribe, sluzavost je dobar znak. Sluzava riba je sveža i skoro ulovljena riba.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button