Naslovna stranicaŽivotZdravlje5 prirodnih načina da umirite crvenilo na koži nakon sunčanja

5 prirodnih načina da umirite crvenilo na koži nakon sunčanja

European Top 44 Airplay chart

Tokom letnjih meseci, boravak pored vode i na suncu su vrlo česti, a koža izloženija. Zbog toga se neretko dešava da, u želji da dobijemo što bolju boju, sa sunčanjem preteramo i “izgorimo”. Postoji naravno i ona grupa ljudi koja izgori jer jednostavno ne želi da koristi kozmetiku sa zaštitinim faktorom.

Ipak, ako se već dogodi da koža pocrveni i da boravak u sopstvenoj koži postane neprijatan, na prirodan način, uz stvari koje imate kod kuće, možete sebi olakšati muke.

Svež krastavac

Krastavac je tokom letnjih meseci često na spisku namirnica koje konzumiramo, ali može biti od velike pomoći kod opekotina od sunca. Krastavac hidrira kožu, a u isto vreme je rashlađuje i umiruje. Efekat može biti bolji ako krastavac prethodno rashladite.

Jabukovo sirće

Prirodno jabukovo sirće će kožu umiriti, sprečiti pojavu plikova i pomaže ponovnom uspostavljanju Ph vrednosti kože.

Kupanje u mlakoj vodi pomešanoj sa tri šolje jabukovog sirćeta, prijaće izgorenoj koži. Nakon kupanja, najbolje je ostaviti da višak tečnosti, koža upije sama.

Kiselo mleko

Bez kiselog mleka se ranije nije ni odlazilo na plažu. Šalu na stranu, kiselo mleko sadrži vitamin A, aminokiseline, mlečne kiseline, masti i proteine, a sve ovo odlično je za kožu. Rashlađeno kiselo mleko se može naneti na opekotine i ostaviti da deluje desetak minuta. Nakon toga treba oprati kožu, a ovaj postupak se može ponavljati i više puta u toku dana.

Ulje lavande

Ulje lavande spada u ona esencijalna ulja koja se, bez rastvaranja, mogu naneti direktno na kožu. Lavanda će umiriti kožu, zalečiti opekotine i smiriti napetost.

Aloja

Melemi sa alojom ubrzavaju obnavljanje sloja kože koji je izgoreo. Ipak, najdelotvornije je naneti list aloje na opekotinu, ukoliko imate biljku. List je potrebno prethodno ohladiti i preseći tako da gel može direktno da se stavi na kožu.

Ovo su samo neki od načina da brzo i jednostavno pomognete svojoj koži nakon prekomernog sunčanja. Naravno, iako su ovo prirodni načini za umirivanje kože, potrebno je da budete sigurni da niste osetljivi na neke od ovih sastojaka.

Ipak, ako su opekotine teže, pojavi se povišena temperatura, groznica, na koži plikovi i osip, nemojte se lečiti sami, već se obratite lekaru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °