Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i sveta60 godina od ubistva Džona F. Kenedija

60 godina od ubistva Džona F. Kenedija

Nakon 60 godina od ubistva američkog predsednika i dalje postoje teorije zavere o njegovom ubistvu...

European Top 44 Airplay chart

Ubistvo Džona F. Kenedija, 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, dogodilo se 22. novembra 1963. godine u Dalasu u Teksasu. Kenedi je ubijen u otvorenom automobilu tokom predsedničke povorke. Incident je imao značajan uticaj na američku istoriju i izazvao brojne spekulacije i teorije zavere.

Kenedi je pogođen dva puta, a zvanična istraga, poznata kao Vorenova komisija (Warren Commission), zaključila je da je jedan metak došao sa šestog sprata školskog magacina, gde je bio osumnjičeni ubica Li Harvi Osvald. Drugi metak smatra se da je došao iz istog pravca, ali nije bilo jednoglasnog stava o tačnom mestu.

Brutalno ubistvo Kenedija zabeleženo je gotovo savršenim kadrom filmskog amatera Abrahama Zaprudera, koji je koristio 8mm filmsku traku u boji. Njegovi snimci, na kojima se vidi trenutak kada je Kenedi pogođen sa dva hica, postali su ključni materijal za mnoge knjige, dokumentarne filmove i igrane filmove posvećene ovom tragičnom događaju.

Dva dana nakon ubistva Kenedija, Osvalda je ubio vlasnik lokalnog noćnog kluba Džek Rubi u podrumu stanice policije u Dalasu.

Kenedi je imao veze s mafijom pre predsedničkog mandata. Kada je postao predsednik, suočio se s gangsterima, pokrećući istrage koje su ugrozile njihovu moć i profit. Zbog toga postoji teorija da je mafija umešana u njegov atentat.

Teorije su vezane i za Moskvu i Kubu, jer je predsednik boravio tamo, zatim se sumnjalo na FBI i CIA. Povezivali su ga i sa mnogim ženama sa kojima je navodno imao afere, a jedna od njih je i Merlin Monro.

kenedi i merlin 1

Spekulacije na ovu temu sigurno neće prestati u skorijem periodu. Oko 97% dokumenata u vezi s ubistvom predsednika SAD dostupno je javnosti koja nikada nije prihvatila da je Li Harvi Osvald jedini odgovoran za Kenedijevu smrt.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °