Naslovna stranicaŽivotZdravljeSve što treba da znate o botoksu

Sve što treba da znate o botoksu

Za Portal 105 piše dr Dejan Bakić, specijalista maksilofacijalne hirurgije

European Top 44 Airplay chart

Jedan od najčešćih antiejdžing tretmana koji se izvodi poslednjih dvadesetak godina jeste botoks.

Botulinum toxin je prečišćeni protein dobijen od bakterije Clostridum Botulinum. Uzimanjem prvih par slova iz reči botulinum i toksin, nastao je naziv Botox. Termin opšte prihvaćen za nehirurško “zatezanje” lica inače je zaštićeno ime američke farmaceutske kompanije Allergan. Pored nje, postoji još nekoliko kompanija koje proizvode isti preparat, ali pod drugačijim nazivima. Preparat ubrizgan u mišiće sprečava njihovu kontrakciju (grčenje), a u koži deluje na smanjenje znojenja. Koristi se za lečenje više oboljenja ali isto i u estetskoj medicini.

U ovom teksu, baziraćemo se na kozmetičkim svrhama, kada se botoks koristi za uklanjanje dinamičkih bora, kao i smanjenje znojenja u predelu pazuha, prepona i dlanova.

Zamislimo našu kožu kao list papira. Ako ga savijemo nekoliko puta, svakim vraćanjem u prvobitni oblik neće se primetiti razlika. Ali, ako to uradimo stotinu puta, doći će do oštećenja strukture i nastanka pukotina (bora na koži). To isto rade mišići našoj koži. Prvih dvadesetak godina se neće videti njihov uticaj na kožu. Posle toga, a još uz smanjenje drugih supstanici poput hijaluronske kiseline (o tome ćemo u sledećem tekstu), počinju da se vide prvi znaci oštećenja.

Tu na scenu stupa botoks, koji blokira rad mišića ispod kože, i na taj način se koža postepeno ispravlja. Zato preparat nije namenjen samo “starijim” osobama sa izraženim borama, već i onima kod kojih su one na početku stvaranja.

U zavisnosti od toga koliko imate sreće, prve bore će se javiti između 25. i 30. godine života. Ukoliko u tom periodu već započnete sa malim dozama tzv. “baby botox”, predupredićete stvaranje i širenje bora.

Preparat je potpuno siguran i namenjen osobama iznad 25 godina, osim u slučaju trudnoće, dojenja, određenih neuroloških oboljenja, kao i infekcije kože na mestu same aplikacije. Sam tretman je gotovo bezbolan, a počinje dezinfekcijom kože i nanošenjem anestetika u vidu kreme. Nakon toga se ubacuje botoks izuzetno tankim iglicama, koje se jedva osete.

Mogućnosti tretmana su velike, a rezultati sjajni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20 ° C
20 °
17.8 °
60 %
8.7kmh
4 %
Tue
20 °
Wed
22 °
Thu
21 °
Fri
14 °
Sat
20 °