Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaIzložba KUD-a "GIK Banat Pionir" u KCZR

Izložba KUD-a “GIK Banat Pionir” u KCZR

European Top 44 Airplay chart

U Kulturnom centru Zrenjanina od 12. do 21. avgusta biće otvorena izložba posvećena Kulturno-umetničkom društvu “GIK Banat-Pionir“.

„Pionir“ ove godine obeležava 45 godina od osnivanja, rada i delovanja na zrenjaninskoj muzičkoj sceni a kao vodeće kulturno-umetničko društvo uz koje stasavaju generacije mladih negujući folklornu pesmu i igru, sa velikim brojem nastupa, celovečernjih koncerata, putovanja i takmičenja predstaviće se i nizom folklornih eksponata – narodnih nošnji, stečenim nagradama i pohvalama kao i velikim brojem fotografija.

Iz KUD-a o sebi govore:

KUD GIK „BANAT-PIONIR“ – Zrenjanin osnovan je 1976. godine. Od samog početka radi amaterski i kroz muziku, igru, pesmu, razvija i propagira folklor svih naroda i narodnosti koji žive na našim prostorima. Zadnjih godina okuplja oko 120 članova svih uzrasta koji u sastavu muzičkog orkestra i igračkih sastava učestvuju na raznim manifestacijama širom zemlje i sveta.


GIK „BANAT-PIONIR“ je učestvovao na koncertima, smotrama i festivalima kako u Srbiji tako i u Rumuniji, Mađarskoj, Španiji, Ibici, Nemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Venecueli, Kostariki, Argentini, Panami…. Program KUD-a je izvoran, raznovrstan, dinamičan i popularan. Dugogodišnju saradnju ostvarujemo sa našim prijateljima iz Kostolca, Aranđelovca, Čačka, Kosovske Mitrovice, Šapca, Novog Sada, Bašaida, Sečnja, Kleka i drugih mesta, sa kojima već 25 godina organizujemo festival pod nazivom „Oni koji dolaze“ a učesnici su deca do 12 godina.

Uvek nam je drago da nastupamo pred našom publikom – kako zrenjaninskom tako i publikom u mestima zrenjaninske opštine.

Orkestar svira isključivo uživo, bez električnih instrumenata sve žanrove izvorne muzike.

Izvorni sastav u svom repertoaru ima igre iz Vojvodine, svih delova Srbije, Rumunije, Makedonije…

KUD može samostalno da izvede celovečernji program u trajanju do tri sata.
Pored četiri  folklorna ansambla i orkestra u društvu radi aktivno – ženska pevačka grupa, nekoliko pevača (solista), kao i glumac. Društvo aktivno radi na školovanju sopstvenih stručnih kadrova kako za igračke ansamble tako i za grupu pevača, orkestar i soliste. Njihovo obrazovanje je putem seminara viših škola i fakulteta.
Učesnici smo festivala „Deca igraju za mir u svetu“ koji se održava jedne godine u nekoj od Evropskih država a sledeće domaćin festivalu je neka od država Latinske Amerike. Takođe već osam godina učesnici smo na festivalu „Slovenske muzike“ koji se održava u Moskvi.

KUD je dobijao vredna priznanja na smotrama i festivalima na kojima je učestvovao. KUD je i organizator folklornog festivala „LALA“ u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom Zrenjanina u okviru poznate gradske manifestacije Dani piva.

Program se organizuje poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
moderate rain
16.1 ° C
16.1 °
14 °
74 %
5.6kmh
100 %
Thu
16 °
Fri
16 °
Sat
21 °
Sun
24 °
Mon
24 °