Naslovna stranicaVestiKulturaMinja Subota: Otišao je dečak sa Kalemegdana

Minja Subota: Otišao je dečak sa Kalemegdana

„Mladima mogu da kažem, neće da se ljute, oni danas mogu od nas da uče kako se pišu najlepši ljubavni stihovi, kako se komponuju, pevaju pesme, ljubav.“

European Top 44 Airplay chart

Danas je preminuo čovek koji je bio sinonim za dečiji muzički program nekadašnje Jugoslavije – Minja Subota. Iako je bio diplomirani inženjer elektrotehnike, pamtićemo ga kao kompozitora, muzičata, voditelja, zabavljača i – fotografa.

Detinjstvo i dečačke dane je proveo igrajući se na Kalemegdanu, voleo je kroz razgovore da istakne da su on i drugari poznavali svaki kamen, tunel, svaku rupu na ovoj tvrđavi – možda i bolje od današnjih arheologa.

Pohađao je Prvu beogradsku gimnaziju iz koje se posebno sećao imena kao što su Vera Čukić, Milena Dravić, Nikola Simić, Vlada Veličković.

Osim što se bavio muzikom, poznato je da je Minja Subota bio i fotograf. Iza sebe je ostavio, između ostalog, i kolekciju od oko 140 foto-aparata čiji je deo podelio na svojoj internet stranici Minja Subota.

Sa Minjom Subotom pevušili su mnogi omiljene pesme, takmičili se u komponovanju, pisali poeziju, svirali instrumente, nadali se što većem broju Bambija, i napravili prve korake na sceni,a spuštajuči se niz “Muzički tobogan”.

On će ostati zauvek među decom svih generacija zahvaljujući kompozicijama koje je stvorio na stihove nekih od najistaknutijih srpskih, jugoslovenskih pesnika kao što su “Deca su ukras sveta”, “Išli smo u Afriku”, “Razbole se lisica”…

Minja Subota je pre šest dana prebačen na odeljenje pulmologije zbog bolesti sa kojom ima problema već duže vreme. Danas je preminuo u 82. godini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.1 ° C
14 °
11.1 °
59 %
3.7kmh
0 %
Tue
22 °
Wed
22 °
Thu
23 °
Fri
14 °
Sat
17 °