20.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaNa današnji dan se obeležava Međunarodni dan kulture

Na današnji dan se obeležava Međunarodni dan kulture

European Top 44 Airplay chart

Međunarodni dan kulture se širom sveta obeležava 15. aprila. Taj datum ima poseban značaj jer je 1935. u Vašingtonu potpisan Sporazum o očuvanju umetničkih i naučnih dela i istorijskih spomenika, poznat kao Rerihov pakt. Pokret za obeležavanje ovog dana kao Međunarodnog dana kulture započela je 1988. Međunarodna liga zaštite kulture, a realizacija je započela 1996. putem Međunarodnog centra „Rerih“.

Nikolaj Rerih, rođen 1874. u Sankt Peterburgu, bio je slikar, filozof, pisac i društveni radnik. Prepoznat je po stvaranju oko 7.000 slika koje se danas nalaze u galerijama i muzejima širom sveta, kao i po svojim književnim delima. Njegova vizija o važnosti kulture kao pokretačke snage za unapređenje društva inspirisala je ideju o Međunarodnom danu kulture.

Rerih je prepoznao opasnosti po kulturno nasleđe tokom Rusko-japanskog rata 1904. godine i 1914. godine. Predložio je Vladi Rusije i drugim zemljama međunarodni sporazum o zaštiti kulturnog nasleđa. Iako mu je tadašnje obraćanje ostalo bez odgovora, njegova ideja dobila je podršku širom sveta. Konačno, 15. aprila 1935. godine, 21 država američkog kontinenta prihvatila je Rerihov pakt.

Pakt Reriha je postao osnova mnogih međunarodnih dokumenata o zaštiti kulturnog nasleđa, uključujući i akte UNESCO-a. Njegove ideje su kasnije uticale na formiranje Opšte deklaracije o kulturnoj raznolikosti, Deklaracije o sprečavanju namernog uništavanja kulturnog nasleđa i druge međunarodne dokumente.

Kroz svoj život, Rerih je bio nosilac mnogih svetskih priznanja i odlikovanja za svoj doprinos kulturi i umetnosti. Umro je 1947. u Indiji, ali je njegovo nasleđe ostavilo dubok trag u svetu kulture i zaštite kulturnih dobara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
20.6 ° C
21.7 °
20.6 °
62 %
1.3kmh
56 %
Uto
19 °
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
22 °
Sub
27 °