Naslovna stranicaŽivotDan Mrtvih ili Svi Sveti- ima li razlike?

Dan Mrtvih ili Svi Sveti- ima li razlike?

Noć Veštica prethodi ovom verskom prazniku, koji se na našim prostorima obeležava od pojave hrišćanstva.

European Top 44 Airplay chart

Verski običaji uglavnom imaju neku vrstu prethodnika iz paganskog sveta. Na primer: u paganskim društvima, prinosile su se žrtve Bogovima, kako bi im godina bila plodna. U hrišćanskom svetu, umesto žrtve, donira se novac (makar i mali iznos) i izgovara se molitva u istu svrhu.

Dan svih svetih crpi ispiraciju iz paganskog običaja „Samhain“, što je zapravo keltska nova godina. Drevni kelti verovali su da na veče te nove godine, duše preminulih osoba u prethodnoj godini mogu da zabune živote živih, pošto te duše tokom ove jedne, određene večeri uspevaju da prešetaju na „drugu stranu“, odnosno u „Carstvo mrtvih“. Oni su darivali preminule duše hranom ili sveže žrtvovane žrtvovanom životinjom, kako bi im olakšali ovo duhovno putovanje.

U 7. veku naše ere, pojedine katoličke zajednice počele su zvanično da proslavljaju ovaj dan kao praznik u čast nekoliko preminulih katoličkih svetaca. Na taj način se paganski, keltski običaj, lagano pretvorio u hrišćanski običaj prisećanja mrtvih- „Svi sveti“.

U katoličkom svetu, Svi sveti obeležavaju se 1. novembra. U Evropskim, katoličkim zemljama, običaj je da se u danima pre tog praznika srede grobna mesta. Da budu uredna, čista i po mogućstvu, okićena cvećem i svežim vencima. 1. novembra, izlazi se na groblje. Obično se prvo obiđu „bliski mrtvaci“ odnosno, preminuli članovi porodice. Ali, preporuka je tog dana posetiti i grobna mesta recimo malo daljih rođaka, prijatelja, poznanika. Treba da se oda počast preminulima- i to svim.

Image by jozefbabij from Pixabay

U te posete, nosi se cveće na grob i obavezno sveća. Pali se na licu mesta, odnosno na samom grobu, a simbolika je večite svetlosti koja sija iz Gospoda. U pojednim mestima, veruje se da plamen sveće greje i ujedno može biti i svetlost vodilja preminulim dušama, da nađu svoj put do Boga.

Svako katoličko groblje ima i jedan veliki krst, odnosno „svačiji krst“. Običaj je i kod tog krsta upaliti sveću i pomoliti se za dušu svih nas.

Na dan Svih svetih i danima koji prethode, na katoličkim grobljima na području grada, videćete i veoma neobičnu pojavu- prodavce bombona i slatkiša! Ne zna se tačno kada je taj običaj zaživeo, ali da- budete li prošli pored mužljanskog ili gradskog katoličkog groblja ili ako vas put navede možda do Mihajlova- ista priča. Videćete prodavce gumenih bombona, alvi i ostalih vašarskih slatkiša na ulazu na groblje. Deca se naravno tome najviše raduju, a bez obzira na to ima li simbolike u tome ili ne- možete se i vi počastiti ovim slatkišima, ako ste raspoloženi.

Dan mrtvih, odnosno Svi sveti, su termini koji su sinonimi, a praznik se obeležava zapravo u svim katoličkim zemljama. Ako niste toliko hrabri da se počastite bombonama sa groblja, uvek možete pogledati i animirani film Koko, koji jako lepo opisuje kako se ovaj praznik obeležava u Meksiku.

Image by dat7 from Pixabay

Svakako, nije na odmet znati i nešto više o kulturi koja nas okružuje i koja je zapravo i deo svakodnevice mnogih od nas.

Srećan vam(nam) Dan Mrtvih!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
14.4 ° C
15.1 °
14.4 °
62 %
4.7kmh
0 %
Tue
22 °
Wed
22 °
Thu
23 °
Fri
14 °
Sat
20 °