Kako i čime očistiti roštilj

Roštiljanje je za mnoge jedna od najdražih sporednih aktivnosti na svetu. Kada samo ne bi bilo dosadnog čišćenja rešetke. Za potpuni odmor čak i nakon roštiljanja, evo najefikasnijih kućnih sredstava za čišćenje roštilja.

Kako očistiti roštilj

Očistiti roštilj nije teško, ali ne spada baš u omiljene poslove oko cele zgode, međutim i to se mora uraditi. Pogotovo u slučaju prohromskih žica, koje su podložne lepljenju ostataka hrane. Žice odnosno rešetke od livenog metala, opet, veoma lako rđaju, ali će one biti tema nekog drugog teksta.

Na policama supermarketa i baštenskih centara, naći ćete mnoštvo sredstava za čišćenje roštilja. Većina radi odličan posao, ali takođe sadrži sastojke koje ne biste želeli da osetite pri roštiljanju, kao što su amonijaka ili propilen glikol. Za one koji žele da čuvaju okolinu i ne ugrožavaju dodatno sopstveno zdravlje, evo nekoliko kućnih sredstava za čišćenje nerđajuće rešetke za roštilj koja su podjednako efikasna.

Sredstvo za ribanje iz kućne radinosti

Nezavisno od sredstava koje koristite za čišćenje, trebalo bi da ima dobar efekat ribanja kako biste se rešili i najupornijih mrlja i zapečenja.

Rešetku roštilja potopite u vodu na par sati, a za to vreme pomešajte 100 g sode bikarbone, supenu kašiku soli i supenu kašiku limuntusa u čašu ili posudu i dobro promešajte. Zatim pospite prah direktno na rešetku roštilja i počnite sa ribanjem.

Crni luk

Luk rostilj

Oljuštite luk, prepolovite ga na sredini i nabodite na roštiljsku viljušku. Važno je napomenuti – ovde bi roštilj trebao da bude vruć, ili bar topao.

Zatim čvrsto trljajte preko roštilja, i ostavite ga da se ohladi. Kada se roštilj ohladi, isperite ga vodom. Metoda sa lukom ima dve prednosti: prvo, luk deluje dezinfikujuće i uklanja bakterije, drugo, neće biti toliko ugljenisanih parčića mesa pri sledećem pečenju.

Talog od kafe

Kafa rostilj

Pre nego što bacite talog od kafe, možete ga koristiti kao abraziv. Stavite hladni talog kafe na sunđer i ribajte rešetku roštilja.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirce rostilj

Pomešajte oko 200 ml jabukovog sirćeta sa dve kašike šećera, da se otopi, stavite sve u bočicu sa raspršivačem i poprskajte po još vrućoj rešetki roštilja. Zatim sa sunđerom ili krpom još malo utrljajte i ostavite da se ohladi. Posle oko pola sata isperite čistom vodom.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona

Soda bikarbona rostilj

Ako nemate pređašnje navedeno pri ruci, možete uzeti prašak za pecivo ili sodu bikarbonu i pomešati ih u razmeri 1:1 sa vodom kako biste napravili pastu.

Za 100 grama sode bikarbone ili praška za pecivo dodajte 100 ml vode. Zatim isperite čistom vodom. Najbolje je ostaviti nekoliko sati ili čak preko noći. Isperite čistom vodom.

Oprez sa čeličnom vunom i žičanim četkama

Najefikasnije se riba sa čeličnom vunom. Trajnija je od običnog sunđera i ekološki prihvatljivije rešenje. Ali, budite oprezni! Čelična vuna i pogotovo žičane četke i ostale metalne strugalice mogu oštetiti nerđajući premaz na vašem roštilju. Ako na rešetki roštilja imate tvrdokorne mrlje, koristite ove alate oprezno.

Pročitajte još i Na šta trebate da obratite pažnju pre nego što krenete na putovanje?