Kako pričati sa decom o teškim temama

Razgovor sa decom

Sa decom se mora razgovarati, uvek. Pogotovo kada uvek i iznova i iznova sa ekrana televizora, mobilnih telefona, monitora ali iz svakodnevnog života stižu razne uznemirujuće vesti i slike. Mi odrasli često razmišljamo o tome koliko nas to opterećuje i utiče na naše živote, makar nekim malim delom. Isto je i sa našom decom. Imamo nekoliko saveta kako da razgovarate sa detetom i objasnite mu kako i ono da se nosi sa teškim temama.

Kako objasniti svojoj deci rat, nesreće, meteorološke katastrofe, razvod, smrt u porodici i sve ostale neprijatne teme? Orijentišite se na sledeće tačke da bi vaša deca razumela temu, i slušala o čemu pričate:

  • Govorite iskreno
  • Govorite primereno uzrastu
  • Prilagodite primere dečijem uzrastu
  • Ozbiljno shvatajte njihova osećanja
  • Budite aktivni
  • Kritički razmatrajte sadržaje na društvenim mrežama

Sa decom je iskrenost važna

Pomaže kada se razgovara o strahu. To važi ne samo za roditelje, već posebno za decu. Kod dece, njihova bogata mašta može da uveća strah. Zato je važno da roditelji, ostatak rodbine, učitelji ili neko kome deca veruju, iskreno pričaju o događajima i odgovaraju otvoreno na pitanja. Ako postoji određena količina informacija o nekoj temi, ona postaje manje zastrašujuća.

Ohrabrujte decu da postavljaju pitanja dok ne razumeju sve!

Prilagodite razgovor dečijem uzrastu

Sa petogodišnjim detetom razgovara se drugačije nego sa tinejdžerom. Zavisno od uzrasta, razgovor treba prilagoditi emocionalnoj svesti i obradi. Sa starijom decom može se (uglavnom) razgovarati racionalnije nego sa mlađom.

Sa decom razgovarajte

Primeri prilagođeni deci

Manjoj deci rat se može objasniti konkretnim primerima. Igra uloga ili film sa negativcem mogu biti od pomoći. Primer može biti da postoji neko ko ne želi da sluša i da ostali pokušavaju da utiču na njega.

Ozbiljno shvatite njihova osećanja

Deca često imaju druge brige nego odrasli. Šta će se desiti sa mojim igračkama ili kućnim ljubimcima? Važno je ozbiljno shvatiti osećanja kao što su tuga, strah ili bes.

Sa decom je važno objasniti da ne moraju da gledaju ili čitaju sve te vesti ako im se ne sviđa. Ipak, bolje je preventivno isključiti telefon, ugasiti televizor, i baviti se nekom drugom aktivnošću.

Budite aktivni

Dobro je kada roditelji daju deci osećaj da mogu nešto doprineti. Može se zajedno upaliti sveća ili nacrtati slika. Ako su deca starija, mogu teoretski ići na proteste ili demonstracije. Važno je uvek pitati decu da li to žele i objasniti šta se dešava.

Ako ne žele, to treba prihvatiti. Svako dete je drugačije i drugačije reaguje. Važno je da im se ništa ne nameće ili preopterećuje informacijama.

Kritički razmatrajte sadržaje na društvenim mrežama

Na internetu ima mnogo vesti, takozvanih lažnih vesti, kod kojih treba biti oprezan. Nažalost, laži ili zastarele informacije se preko interneta brzo i lako šire. Pružite deci priliku da vam se obrate ako im se neke vesti čine čudnim.

Pročitajte još i zašto je dovoljno sna važno za decu!