Naslovna stranicaKorisnoKako testirati pH zemljišta (jednostavno i jeftino)

Kako testirati pH zemljišta (jednostavno i jeftino)

European Top 44 Airplay chart

PH zemljišta se meri skalom koja se kreće od 0 (ekstremno kiselo) do 14 (izuzetno alkalno).

Većina baštenskog zemljišta širom Vojvodine prirodno varira od blago kisele do blago alkalne, pada u opsegu od 5,0 do 7,0 i velika većina biljaka se prilično dobro ponaša u ovom opsegu. Ali, ako imate zemljište koje je izvan ovog opsega, možda ćete otkriti da imate problema sa uzgojem baštenskih biljaka, povrća pa čak i travnjaka.

Postoje i neke vrste drveća, žbunja i cveća — kao što su glog, jorgovan i lavanda — koji više vole alkalniju zemlju, a tu su i ljubitelji kiselišta, kao što su grmlje azaleje, smreke i kamelije.

Prvi korak za nove baštovane, ili one koji žele da uzgajaju nove, (za njih) nepoznate biljke, je testiranje tla. Moguće je testirati pH zemljišta tako što ćete uzeti uzorak tla i poslati ga u laboratoriju na analizu, ili korišćenjem skupog testnog kompleta koji kupite, ali ovde smo da pročitamo kako po principu “uradi sam” da dobijemo trenutne rezultate.

Ceo proces će trajati samo 15-ak minuta pa i manje. Rezultati naravno neće biti tako precizni kao test u laboratoriji, ali će vam dati osnovnu ideju da li je vaše zemljište kiselo ili alkalno. Ekstremna reakcija u oba smera govori vam da ćete možda morati da izmenite svoje zemljište da biste ga doveli u idealan pH opseg za biljke koje želite da uzgajate.

Pa da pređemo na posao!

Šta će vam trebati:

  1. Lopata, može i baštenski ašov
  2. Dve plastične činije srednje veličine
  3. Jedna litra alkoholnog sirćeta
  4. Prašak za pecivo

Uzmite jednu lopatu zemlje iz područja za sadnju i stavite u čistu plastičnu posudu. Za najbolje rezultate uvek je najbolje uzeti mešani uzorak tla. Ako sadite jasno definisan baštenski prostor, onda je prikladno da uzmete uzorak iz mešavine uzoraka uzetih samo iz tog područja. Ako sadite veliku površinu, kao što je ceo travnjak, onda je najbolje uzeti uzorke iz mnogih delova dvorišta, zatim ih pomešati zajedno i testirati uzorak uzet iz te mešavine.

Testiranje alkalnosti

Dodajte 2 deci vode uzorku tla i promešajte. Zatim dodajte dva deci šolje sirćeta. Ako tlo pokazuje vidljive mehuriće ili krene da šišti, onda ima alkalni pH. Hemijska reakcija koju vidite nastaje kada sirće dođe u kontakt sa nečim alkalnim (zemljište). Što je više penušanja, to je viši pH.

Pošto je većina zemljišta prirodno blago kisela, bilo kakva reakcija sa ovim testom ukazuje na to da verovatno imate alkalno zemljište koje može zahtevati dopunu da bi se dovelo do pH opsega pogodnog za većinu biljaka.

Testiranje kiselosti

Ubacite drugi uzorak zemlje u svežu posudu, dodajte 2 deci šolje vode i promešajte. Zatim dodajte dva deci šolje sode bikarbone. Ako počnu da se stvaraju mehurići ili pena, tlo je kiselo. Reakcija koju vidite je rezultat kontakta kiselog tla sa alkalnom supstancom (soda bikarbona). Opet, jačina reakcije će vam dati neke indikacije koliko je vaše zemljište kiselo.

Veoma mala količina penušanja je prirodna jer je većina zemljišta blago kisela. Ali snažna reakcija ukazuje na to da imate veoma kiselo zemljište. Moraćete ili da izmenite zemljište da biste podigli pH, ili da ograničite izbor biljaka na one vrste koje vole kiselo zemljište.

Još nekoliko saveta za optimalan PH zemljišta

Izmena ph zemljišta zahteva vreme, pa napravite male izmene i sačekajte da se primete pre nego što izvršite dalje izmene.

Izaberite biljke koje će uspevati u vašem tlu. Hortenzije i borovnice, na primer, vole kiselo zemljište. Ponekad je jednostavno lakše raditi sa zemljom koju imate nego se boriti protiv nje.

Ne morate trošiti novac da biste poboljšali svoje zemljište, jer postoje besplatni materijali koje možete dodati svom tlu da poboljšate pH, zadržavanje vode, strukturu tla i sadržaj hranljivih materija, kao što su već pomenuti pepeo, zatim kompost, suvo lišće i borove iglice itd.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
14.4 ° C
15.1 °
14.4 °
62 %
4.7kmh
0 %
Tue
22 °
Wed
22 °
Thu
23 °
Fri
14 °
Sat
20 °