Can’t touch this! (MC Hammer)

Sigurno jedan od najpopularnijih repera devedesetih, MC Hamer je bio neverovatna pojava na sceni, a publika je 9. juna 1990. to i dokazala svojim novčanicima.

Album “Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em” MC Hammera gorepomenutog datuma postaje tek drugi rep album u istoriji muzike koji osvaja vrh američkih top lista, a prvi da je izvođač afro-amerikanac (prvi je bio “Licensed to Ill” od benda Beastie Boys). Dok su umetnici poput Bobija Brauna i Milli Vanili sastav uspešno inkorporirali rap elemente u svoju muziku, Hamer je doneo drugačiji pristup tako što je rep postavio kao osnovu za vokale, dok je koristio semplove i ritmove plesne muzike da bi nosio pesme. Ova jedinstvena kombinacija repa i popa privući će široku publiku, a udarni hit je pesma “U Can’t Touch This”, koja je repera lansirala na MTV sa ikoničnim spotom koji prikazuje njegovo energično plesanje (uključujući njegov prepoznatljivi plesni pokret: “kinesku pisaću mašinu” u padobran-pantalonama).

Hamer je odrastao u problematičnom kvartu u Oaklandu, Kalifornija. Nakon što je postao udarač za bejzbol ekipu Oakland A’s, 1987. godine je objavio svoj prvi album “Feel My Power”. Sledeći album “Let’s Get It Started” je izdat 1988. godine, a “Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em” 1990. godine, što ga je katapultiralo u slavu i učinilo bez sumnje najpopularnijim reperom na svetu u to vreme. Njegova svetska turneja puni arene dok su neki od najuticajnijih rap izvođača poput Public Enemy nastupali u znatno manjim prostorima. Nema zaustavljanja uspona ovog rep/pop hibrida koji je Hamer stvorio: album provodi ukupno 21 nedelju na prvom mestu, da bi na kraju bio zamenjen albumom “To the Extreme” Vanilla Ice-a.

Međutim, Hamer počinje da brzo troši novac, s ogromnim budžetima za plate, kupovinom raznih vrednih poklona za užu i širu familiju i krug prijatelja, i velikim troškovima za njegov sledeći album “Too Legit To Quit”, sve je to rezultiralo da se njegov račun u banci od oko 70 miliona dolara do 1996. pretvori u milionski minus, i reper će 1996. godine podneti zahtev za bankrot.

Dalji život navešće ga da se okrene Bogu, i u 21. veku, MC Hammer postaje otac Stenli Kirk Burel, “MC” više neće biti “Master of Ceremony” već “Man in Christ”, i samo povremeno će u narednim godinama na binu izaći da otpeva nešto od svojih starih hitova.