11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaDanas je Svetski dan pozorišta zato pogledajte repertoar zrenjaninskog

Danas je Svetski dan pozorišta zato pogledajte repertoar zrenjaninskog

European Top 44 Airplay chart

Već više od šest decenija, svake godine 27. marta, širom sveta se obeležava Svetski dan pozorišta. Ovaj dan je uspostavljen na devetom kongresu Međunarodnog pozorišnog instituta koji se održao u Beču 1961. godine. Predlog da se ovaj dan proglasi Svetskim danom pozorišta potekao je od tadašnjeg predsednika instituta, Arvija Kivimaa iz Finske. Osnovna ideja je bila da se obeležava dan kada je najavljeno otvaranje Teatra nacija u Parizu, što se dogodilo 27. marta te godine.

Za Svetski dan pozorišta ove godine je objavljena poruka norveškog književnika Juna Fosea, “Umetnost je mir”.

Repertoar Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“

Večeras, 27. marta u 20h izvodiće se predstava “Telefon mrtvog čoveka”. Predstava istražuje dublje teme ljudskih odnosa. Smrt je kraj fizičke veze, ali veze s ljudima ostaju kroz emotivnu i duhovnu povezanost. Tehnologija olakšava komunikaciju, ali često se osećamo usamljeno jer nam nedostaju ljudski odnosi. Digitalne interakcije mogu biti površne, ne nudeći istinsku vezu. Potrebno je naći balans između tehnologije i stvarnih ljudskih odnosa. 

Sutra, u četvrtak 28. marta odigraće se jedna od najtraženijih predstava i da, u pitanju je „Gospođa ministarka“. Početak predstave je u 20h.

Predstava „Muzej živih ljudi“ tematski se bavi Golim otokom, koji predstavlja tamnu stranicu istorije Jugoslavije. Goli otok bio je zatvor na ostrvu u Crnom moru gde su protivnici staljinizma i disidenti režima bivše Jugoslavije bili zatvoreni i izloženi teškim uslovima i progonima. Ukoliko želite da imate bolji uvid u ove istorijske događaje posetite Narodno pozorište u 20h.

„Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ mališani obožavaju zato ne propustite da ih dovedete u pozorište u subotu u 11h.

Predstava „Prs’o“ je komedija savremenog francuskog pisca Remi de Voa koja prati život francuske radničke i malograđanske klase. U srpskoj verziji komad prati luckaste ideje Kristin i Frederika nakon što Kristin dobije otkaz i Frederik postane đubretar. Njihov plan o samoubistvu kao „nezgodi na radu“ pokreće niz suludih događaja, ali se suočava sa izazovima. Na Velikoj sceni će se odigrati u 20h.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °