Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeFokača donosi ukuse Italije u vaš dom

Fokača donosi ukuse Italije u vaš dom

Savršena je kao samostalni zalogaj, idealan pratilac uz aperitive ili kao osnova za razne sendviče.

European Top 44 Airplay chart

U antičkom Rimu, panis focacius predstavljao je jednostavan ravni hleb koji se pekao na ognjištu. Dok se tradicija širila, različiti dijalekti i lokalni sastojci doveli su do širokog spektra varijacija ovog hleba, nekih čak i sa karakteristikama kolača. Tako je stvorena fokača (Focaccia) – italijanski pljosnati hleb, sličan našoj pogači, koji je postao sinonim za izvrsnost i raznolikost. Pravo je blago mediteranske kuhinje koje je osvojilo srca gurmana širom sveta.

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje, što mu daje posebnu mekoću i aromu. Na površini se mogu dodati različiti dodaci poput ruzmarina, origana ili timijana, kao i masline, čeri paradajz, paprike ili sir, kako bi se pojačao ukus i estetika ovog izuzetnog hleba.

Za pripremu fokače biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 300ml mlake vode
  • 7g suvog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica soli
  • Dodaci po želji: npr. ruzmarin, beli luk,masline, čeri paradajz, krupna morska so

Priprema:

Za pripremu fokače, prvo u većoj posudi pomešajte brašno i so. U maloj posudi razmutite suvi kvasac u mlakoj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. Zatim dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje u posudu sa brašnom i solju i mešajte dok se ne formira glatko testo.

Premestite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-10 minuta, dok ne postane elastično. Nakon toga, prebacite testo u podmazanu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Kada se testo udvostručilo, prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje i razvucite ga rukama u željeni oblik i debljinu. Po površini testa možete utrljati dodatke kao što su ruzmarin, beli luk ili masline. Ostavite fokaču da odstoji još 20-30 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C. Pre pečenja, prstima utisnite rupe po površini fokače i prelijte je maslinovim uljem. Fokača je masno testo i zahteva dosta maslinovog ulja kako bi bila sočna. Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđa.

Kada je fokača pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi, uživajući u savršenom spoju hrskave kore i mekane unutrašnjosti.

Kada govorimo o ukusima italijanske kuhinje, da li ste probali Ragu Bolonjez?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
21.1 ° C
21.1 °
16.7 °
57 %
5.8kmh
88 %
Thu
21 °
Fri
16 °
Sat
22 °
Sun
24 °
Mon
24 °