Naslovna stranicaŽivotSvet tehnikeGoogle uskoro blokira blokere

Google uskoro blokira blokere

European Top 44 Airplay chart

Kao besmrtni zlikovac u nekoj franšizi horor filmova – pop ap reklame će se vratiti. Tako se barem da zaključiti nakon zvanične objave iz Googla da će u sledećoj godini promeniti način rada Chrome pretraživača, a sa time i sve ostale pretraživače koji se baziraju na Chrom-u tzv Chromium pretraživači.

Kritičari ističu malecni detalj da je Google takođe najveća svetska reklamna kompanija, pa bi ova objava mogla biti sukob interesa.

Šta je konkretno najavljeno?

Ogroman apdejt za Googleov popularni veb pregledač u vidu novog manifesta ekstenzija. Prošlo je četiri godine od kako su počeli sa radom na njime, a sam Google ga naziva “jednim od najznačajnijih pomaka” koje je ikada napravio u tome kako funkcionišu ekstenzije Chrome pregledača. Manifest proširenja daje pregledaču podatke o oznaki tipa datoteke koji mogu da sadrže detalje kao što su ključne datoteke i funkcionalnost kojoj je potreban pristup proširenju. Međutim, Googleov novi manifest menja način na koji funkcionišu izmene mrežnih zahteva, uklanjajući moć ekstenzija da koriste dinamičko filtriranje kako bi pronašli i blokirali oglase.

Umesto toga, proširenja će se oslanjati na mnogo manju listu zabranjenih URL adresa, smanjujući broj oglasa koje može da blokira za 90 odsto ili više.

Kako onda blokirati reklame i razne iskakalice dok surfujemo?

Čim Chrome-ove ekstenzije blokatora oglasa prestanu da rade, milioni korisnika će se veoma brzo zainteresovati da nađu neko zaobilazno rešenje. Koje opcije imamo? Dugoročno gledano, moguće je da će programeri naći način – neki već sada rade na tom pitanju, ali neće moći da isprobaju nikakve teorije dok nova varijanta Chrom-a ne bude puštena u rad. Korisnici će verovatno morati da izdrže navalu oglasa najmanje nekoliko meseci dok se razvija novi blokator, verovatno i duže. Kratkoročno gledano, postoji jedna odlična ispravka: prelazak na druge pretraživače, od kojih svaki ima neku svoju manu, ali ne toliko praćenja koliko Chrome. Ako još dobro razmislite i o VPN zaštiti, imaćete savršenu postavku za bezbedan surf.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
12.8 °
48 %
3.1kmh
91 %
Thu
14 °
Fri
18 °
Sat
21 °
Sun
23 °
Mon
24 °