Vesti ZrenjaninKorisno

Gorivo naše, koje si u nebesima

Srbija je prestigla Luksemburg... ali po ceni dizela.

Odluka da na pumpi sipate gorivo za jednu crvenu novčanicu, u redu je, ako ste planirali da skoknete do prodavnice i odvezete se do posla. Vožnja dece do škole, već bi mogla da upali lampicu za rezervu.

Šalu na stranu, svakog jutra nam na benzinskim pumpama, dobro dan žele ista lica, ali drugi brojevi. Cene goriva nastavljaju uzlaznom putanjom, a rast bi mogao da se nastavi i u narednom periodu.

gorivo 04 portal 1
Cene goriva u Srbiji na dan 2. februar, foto: benzinko.com

Cena nafte na svetskom tržištu dostigla je 90 dolara za barel, što je najviša cena još od kraja 2014. godine. Ovo je, svakako, jedan od razloga za rast cena na domaćem tržištu. Zbog cena goriva raste inflacija u svetu pa i kod nas. Dok Poljska ukida PDV na hranu i smanjuje na energente, a Hrvatska zamrzavanjem cena goriva na mesec dana pokušava da smanji inflaciju, kod nas takvih poteza nema, ali inflacije ima. Ona iznosi gotovo osam odsto, a cene goriva su u vrhu kada je region u pitanju.

Cenu goriva u Srbiji dobrim delom određuju akcize. Da budemo precizniji, 52,3 odsto maloprodajne cene benzina i 51,3 odsto cene dizela čine nameti.

„Ovaj uticaj jedino može da ublaži ili potpuno eliminiše država promenom dažbina koje se naplaćuju u prometu derivata nafte, ali to je pitanje za nekog drugog“ – kaže za nova.rs Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Zahvaljujući globalnom rastu cena i akcizama, litar dizela skuplji je u Srbiji nego u Luksemburgu, Španiji, Austriji ili Češkoj. Među zemljama regiona, dizel je skuplji samo u Albaniji.

gorivo 03 portal 1
Cene dizela po litru u zemljama Evrope, (foto: globalpetrolprices.com)

Što se benzina tiče, u regionu, Srbija se po ceni litra nalazi na trećem mestu, iza Albanije i Hrvatske.

gorivo 02 portal 1 1
Cene benzina po litru u zemljama Evrope (foto: globalpetrolprices.com)

Srbija se evidentno približava zemljama Zapadne Evrope, ali po cenama, a standard… e pa standard je nešto drugo.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button