18.3 C
Zrenjanin
24.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninKako da ostanemo hidrirani tokom leta?

Kako da ostanemo hidrirani tokom leta?

European Top 44 Airplay chart

Hidratacija je nešto na šta inače ne obraćamo dovoljno pažnje, a letnji dani su poseban izazov za hidriranje organizma. Čuli ste sigurno savete da odrasla osoba treba da unese ovoliko ili onoliko časa vode u toku dana.

Ljudski organizam je 60% sastavljen od vode, ona nam je neophodna da bismo živeli, ali količina koju bi trebalo da unesemo zavisi od mnogo faktora. Ipak, neka procena je da zdrava muška osoba, sa uobičajenim aktivnostima, ne bi trebalo da unosi manje od 3.7 l vode u toku dana. Za žene je ta količina 2.7 l.

Ukoliko vežbate, radite teške fizičke poslove, znojite se više ili je potrebna dodatna hidratacija zbog temperature ili dijareje, ta količina mora biti veća.

Ovo se odnosi na osobe koje su zdrave. U slučaju da imate određene zdravstvene tegobe ili hronične bolesti, najbolje je posavetovati se sa lekarom o količini vode koju je potrebno uneti u organizam.

flasica vode

Saveti za hidrataciju u toku leta

  • Odmah ujutro, na prazan stomak, popijte jednu čašu vode. Ovo pokreće metabolizam i podiže energiju.
  • Nabavite jednu od onih modernih flašica za vodu. Atraktivna bočica može biti vizelni podsetnik da konzumirate više vode u toku dana. Većina njih ima obeleženu zapreminu pa ćete i na taj način moći da pratite koliko ste vode popili.
  • Podestite alarme ili podsetnike na telefonu, ako je potrebno, kako biste bili sigurni da nećete zaboraviti da popijete vodu.
  • Ne ignorišite signale koje vam telo šalje. Ako ste žedni, ne odlažite konzumiranje vode. Takođe, ne mešajte glad i žeđ. Upravo zbog ovoga se često desi da se prejedemo, a zapravo nam je trebalo samo malo više tečnosti.
  • Pre svakog obroka, popijte jednu čašu vode. Pomoći će kod varenja, ostaćete hidrirani, a pre ćete imati osećaj sitosti.
  • Napravite detoks vodu. Uveče u vodu dodajte niskokalorično voće i povrće i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan ćete imati aromatizovanu i obogaćenu vodu. Ako ne želite komadiće voća ili povrća u vodi, možete je procediti, a postoje i flašice koje taj posao same urade.
detox voda
  • Kontrolišite boju urina. Ako urin nije bistar i svetle boje, znači da organizam nije dovoljno hidriran.
  • Pića sa velikom količinom šećera izbacite ili zamenite mineralnom vodom.
  • Postavite dnevni cilj, odnosno dnevnu količinu vode i potrudite se da to ispunite.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.3 ° C
19.5 °
18.3 °
79 %
2.9kmh
97 %
Pet
18 °
Sub
25 °
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
26 °