16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaKorisnoKako očistiti klimu samostalno?

Kako očistiti klimu samostalno?

European Top 44 Airplay chart

Redovno čišćenje klime važno je za održavanje njenog efikasnog rada i kvaliteta vazduha u prostoriji. Redovna čišćenja ne samo da poboljšavaju performanse klime već i sprečavaju razvoj bakterija, buđi i drugih nečistoća koje mogu negativno uticati na vaše zdravlje.

Grejna sezona je počela odavno, zbog toga je moguće da većina klimu ne koristi u ovom periodu godine, ali ovo je uvek korisno znati.

Savet servisera je da klimu uključite jednom mesečno. Za klimu je bolje da radi nego da stoji ugašena, jer kada ne radi ima mnogo veći pritisak.

Evo koraka kako očistiti klimu samostalno:

1. Isključite klimu

Pre nego što započnete s čišćenjem, uverite se da je klima potpuno isključena.

2. Očistite filtere:

Filteri su prvi deo klime koji skuplja prašinu i nečistoće iz vazduha. Skinite ih (obično se nalaze iza prednje maske) i operite ih ili usisajte prašinu. Ako su filteri previše zaprljani ili oštećeni, razmislite o zameni novim.

3. Očistite rashladni element:

Ako je moguće, uklonite prednju masku i pristupite rashladnom elementu. Nežno ga obrišite mekom četkom ili krpom kako biste uklonili prašinu. Ovo će poboljšati efikasnost klime i omogućiti bolji protok vazduha.

4. Proverite i očistite odvodnu cev:

Odvodna cev odvodi kondenzovanu vodu van klime. Proverite da li je cev čista i da li se voda slobodno cedi. Ako primetite zadržavanje vode, to može dovesti do stvaranja buđi. Očistite odvodnu cev pomoću četkice i vode.

5. Dezinfikujte unutrašnje delove:

Kako biste eliminisali bakterije i nečistoće, možete koristiti sredstvo za dezinfekciju ili rastvor vode i sirćeta. Nanesite ga na krpu i obrišite unutrašnje delove klime, posebno one koje su bili u kontaktu s vlagom.

6. Očistite spoljašnju jedinicu:

Ako imate klasičan split sistem, očistite i spoljašnju jedinicu. Uklonite lišće, prašinu i ostale nečistoće koje se mogu sakupljati na kondenzatoru. Pazite da ne oštetite rebarca na spoljašnjoj jedinici.

7. Ponovo postavite sve delove:

Kada završite s čišćenjem, pažljivo vratite sve delove na njihova mesta. Uverite se da su svi filteri, maske i paneli sigurno postavljeni.

Redovnim održavanjem i čišćenjem klime ćete produžiti njen životni vek već. Ovaj postupak možete ponoviti svakog meseca, ili ređe, u zavisnosti od toga koliko je često koristite.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °